Бебето има колики, майката не спи, таткото също, бабата се вайка, съседите се ядосват, драмата е голяма. Оказва се, че цялата тази суматоха може да се стопи с няколко движения от техниката Боуен. И това отнема само 5 минути според Боуен инструктора Георги Илчев. И да влязат в кабинета му разплакани „вързопчета“, той знае, че ще си тръгнат спокойни.

6–7 движения решават проблема?

За някои тази техника е странна, защото се правят няколко леки и нежни движения по тялото със задържане в определени точки или преминаване през мускули и сухожилия. Следва задължителна почивка от 2–3 минути и пак нова порция движения. Няма дълги масажи, сериозен натиск или нещо друго. Но ефектът е много голям. За Георги Илчев кожата на бебето или на пациента е като клавиатура на компютър. Той натиска някои „клавиши“, задава програма за изпълнение и така активира неврорефлекторни механизми, с които тялото се самовъзстановява.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

„Боуен е терапия на минимализма. Не е важно колко движения правиш по тялото, а какви са и къде“, обяснява Георги Илчев. И е убеден, че при бебетата, чийто организъм работи на по-бързи обороти, оздравителните процеси също протичат така. Спасителните движения за колики от бебешкия Боуен са 4 на гръбчето и 3 на коремчето. Процедурите може да не се правят веднъж седмично, както е при възрастните, а на 3–4 дни. Обикновено 2–3 сеанса са достатъчни за овладяване на този звучен проблем. Една от причините за бързата корекция е, че пеленачетата имат необременен организъм с малко проблеми и по-бързо обработват подадената информация.

Понякога вратът е причина за болките?
Обикновено тези няколко движения са достатъчни да решат над 50% от проблемите на бебето и особено коликите. Понякога причината за тях може да е във врата и тогава се работи и по него. При някои бебета коликите може да започнат още на третия-четвъртия ден след раждането. Обикновено се появяват към втората-третата седмица и може да продължат до третия месец. В редки случаи мъчат до шестия. „Това не е проблем само на бебето, а на цялото семейство. Когато то не спи, и другите са напрегнати. Като помогнеш на новороденото, всички са доволни. Бащата спи, майката също, а бабата не звъни непрекъснато със съвети“, усмихва се инструкторът.Боуен срещу чай от копър... О, не, няма никаква конкуренция между тези два начина за справяне с коликите. При този проблем педиатрите обикновено изписват капки за колики или пробиотици, а народната медицина държи на чая от копър и анасон. Или пък на затоплените черешови костилки върху коремчето. „Когато майки ме попитат дали да дават предписаните капки, им казвам да направят това, което те и педиатърът преценят. Капките не пречат на Боуен, нито терапията пречи на тях. Може двете средства да се допълнят и ефектът да настъпи още по-бързо“, обяснява Илчев.
Все още педиатрите не са се обединили около конкретна причина за коликите. Някои смятат, че те се дължат на незрялата нервна система, според други причина е незрялата храносмилателна система. Тъй като детето излиза от стерилна среда, сблъсква се с всякакви микроорганизми, няма изградена бактериална чревна флора, чрез кърмата и всичко останало много микроорганизми нахлуват в тялото и това води до известен дискомфорт. Докато храносмилателната система се научи как да функционира по-добре, минава време, в което при проблем Боуен терапиятаможе да помогне.

Мамо, децата на нещастни родители трудно намират щастие

При активиране на парасимпатикуса малкото се успокоява

Инструкторът обяснява, че вегетативната нервна система има два дяла – симпатикус и парасимпатикус, които са като плюс и минус. Ако единият увеличава сърдечната честота, другият я намалява. Ако единият увеличава чревната перисталтика, другият я намалява. И те трябва да са в баланс. Парасимпатикусът дава чувство за релаксация, за комфорт, отговаря за храносмилането, за възстановяването. Заради стреса в ежедневието ние непрекъснато сме на тръни и на нокти. Тогава симпатикусът превалира, а парасимпатикусът е потиснат. Следователно нашата храносмилателна система не може да функционира добре и да усвоява хранителните вещества, а ние не можем да се възстановим. Парасимпатикусът ще се активира, когато легнем да спим. Като се отпуснем, спрем да мислим и изключим съзнанието. Тогава започва режим на възстановяване. Боуен активира именно този парасимпатикус. „При бебетата това се вижда на секундата. В момента, в който направя движенията, те се успокояват и заспиват, дори на кушетката пред мен“, спомня си инструкторът.

Във Варна се роди бебе с внушителни размери

През първите 3 месеца бременните имат едни проблеми, през вторите 3 месеца оплакванията са други – задух, топли вълни, изпотяване. В третия семестър идват болките в кръста, тук и там. Има много лечебни движения, които може да спестят всички тези неразположения или да ги облекчат. Прилагат се дори движения за обръщане на детето в осми месец. В средата на този месец започват бурни промени с всякакви проблеми. Тогава терапията може да се прилага всеки ден, не само веднъж седмично. Има движения, които при самото раждане подпомагат контракциите и напъните. „Имаме няколко обучени дули (нещо като бабите в миналото, които са израждали децата), които помагат по време на бременността и са в родилната зала, за да съдействат на родилката, лекарите и акушерките.

Ако очаквате мъжка рожба...

Те може да направят движения, които да подпомогнат разкритието, да улеснят израждането“, казва Илчев. А има и такива, които след раждането помагат за по-бързо възстановяване на родилката. Прилагат се и движения за стимулиране на лактацията, в случай че майката няма кърма или е недостатъчна. С определени точки по гърдите се стимулира лимфопотокът, за да не се получават лимфен застой, смущения и мастопатия.

Подарък за бременни

Боуен е терапия на минимализма. Достатъчни са само няколко лечебни движения с пауза между тях. Нужни са 2–3 процедури през 3–4 дни за спиране на болките. Има движения, които подпомагат разкритието при раждане, възстановяването на майката и стимулират производството на кърма.

Текст: Румяна Смилкова