Проявете търпение – не насилвайте вашето дете да проходи. Ако то вече може да стои изправено, рано или късно, ще направи и първите си крачки. Дайте му време и изчаквайте спокойно.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Помогнете му
Осигурете на детето терен за действие. Когато то прохожда, разместете мебелите така, че мъничето да може да се движи не само в една стая, но безпрепятствено да преминава от едно помещение в друго. “Тапицирайте” с дунапрен или с вата ръбовете на шкафовете и другите мебели.


Сигурно сте се убедили, че на прохождащото човече му доставя голямо удоволствие играта "Ела при мен" – вие го подканяте и в отговор на тази покана то прави няколко самостоятелни крачки, след което се хвърля в прегръдката ви.
Добре е да имате предвид, че в този период детето се учи не само да ходи. То опознава света, научава нови думи, овладява нови знания. Нормално е понякога да предпочита играта пред ходенето. Съобразявайте се с желанията му. Пазете детето от падане, но не му насаждайте прекалени страхове, свързани с инциденти. Възможността да падне може да го уплаши и да охлади задълго желанието му да се опитва да ходи. Затова не заливайте детето с предупреждения и обяснения колко опасности го дебнат – поне в този период.

Ако то изведнъж започне да отказва да ходи, не се безпокойте. Когато е болно, неразположено, уморено, нервно, реакцията му е обяснима и нормална. След няколко дни всичко ще е наред. Ако пък е здраво, вероятно има някаква психологична причина. Постарайте се деликатно да я разгадаете и да помогнете на слънчицето си да я преодолее. Когато детето току-що е проходило, движенията му са твърде некоординирани. То няма нито спирачки, нито кормило. Щом набере скорост, трудно може да спре изведнъж, за да не падне. Липсва му и ловкост бързо да лавира между изпречващите се на пътя му предмети. Когато сте вкъщи, то е в относително безопасна среда, защото пространството му е познато, ограничено и не му дава възможност да набира скорост. В този иначе труден период чудесно място за тренировки са полянките в парка. Бъдете нащрек – винаги дръжте здраво за ръката прохождащото дете, когато се движите по шумни улици и оживени места.

На разходка
Преди тригодишна възраст детето не е в състояние да върви дълго време в една посока. Когато му кажете, че ще се разхождате, то иска или да го носите, или да го возите в количката. Това не означава, че е глезено, мързеливо или инат. Детето не иска да ходи, защото още не е овладяло напълно това умение и бързо се уморява и обезсърчава. Затова не губете време, енергия и нерви напразно да го увещавате. Най-добре е, когато тръгвате на по-дълга разходка, да вземате количката и да возите детето в нея. Успокоявайте се с мисълта, че времето на пъргавия малък пешеходец не е далеч…