Навременната профилактика на женското здраве е изключително важна. Знаем, че с ранна и своевременна диагностика, ракът на гърдата може да бъде напълно лечим. За да поговорим подробно по темата, на гости при нас поканихме проф. д-р Иван Гаврилов, мамолог, онколог и гръден хирург от Амбулатория за специализирана медицинска помощ „Д-р Гаврилови Онкоконсулт“. Той сподели с нашите зрители своето компетентно мнение и даде ценни съвети, които си заслужава да бъдат чути. 

Актрисата Джулия Бочева стана майка на момиченце

Преди да му дадем думата, виртуално при нас бе Теди Артинова. Тя ни разказа всичко, което е важно да знаем, за приема на витамини по време на бременността и ни убеди колко ценно е в този период да разчитаме на ПреМама Дуо. Сърдечно ѝ благодарим за споделената информация - ценна, полезна и важна е тя. 

И след като си поговорихме за вълнуващия период на бременността, продължихме с фокус върху женското здраве и навлязохме в дълбините на женската профилактика. 

В началото на разговора, д-р Гаврилов ни сподели кои са най-често срещаните онкологични заболявания в световен мащаб и в България. Оказа се, че това са:

  • рак на гърдата;
  • рак на гениталиите;
  • рак на дебелото черво;
  • рак на кожата. 

Най-често боледуващите са на възраст над 35 години (80%). 

Училище за родители - Съвети за справяне с алергиите при децата

Научихме още, че онкологичните заболявания имат коренно различно поведение по отношение на клиника, в сравнение с всички останали стотици хиляди болести. При тях всичко започва с оплаквания, след това имаме среща с лекар, а след нея - започва лечение с проследяване. "При онкологичните заболявания е точно обратното - трябва да ходим на лекар, когато нямаме абсолютно никакви оплаквания, защото това е ранната фаза, която гарантира и ранен успех." 

Беше любопитно да разберем, че от няколко часа до няколко месеца в нашето тяло всички клетки са нови, делят се непрекъснато, като майчината клетка дава на дъщерната клетка текущата информация. В хода на милионния дележ, който съпъства нашето битие, имунната система е тази, която контролира деленето на клетки... Оказва се, че около 12 000 клетки на денонощие са негодни. 

Училище за родители - Надежда за дете и диагноза рак

В хода на нашия разговор се убедихме колко важна е самодиагностиката вкъщи

Зададохме редица въпроси на нашия гост, а той отговори на всички тях - с желание да бъде полезен, споделяйки своите ценни знания и съвети, насочени към женското здраве. 

Целия ни разговор с проф. д-р Иван Гаврилов може да чуете тук: