Зимата е тук, навън вече е студено, на моменти и снежно, има вятър и всичко това застрашава сухата и чувствителна детска кожа. Тя се чувства некомфортно и се нуждае от деликатни грижи. За да разберем как да предпазим кожата на малчо в студените дни и да научим правилния подход при грижата, на гости при нас беше д-р Румяна Тодорова, дерматолог от МБАЛ „Надежда“

Училище за родители - Инфекции на пикочните пътища при децата. Говори д-р Симеон Андреев, уролог

Преди да дадем думата на д-р Тодорова, Симона Стоилова, експерт по отношение на красивата и здрава кожа, ни запозна с марката Avene. Научихме, че техните продукти предлагат един адаптиран ритуал, който може да тушира признаците на сухота и оказва комфортно и хидратиращо действие. Обърнахме специално внимание на атопичния дерматит. В студените месеци е много вероятно състоянието му да бъде обострено.

Ключови в грижата се оказват добрите еждневни навици. Спрециално при атопичния дерматит, за да бъде кожата здрава, важно е какви продукти ще изберем. Грижата трябва да бъде адаптирана - изчистена и предлагаща активни съставки, работещи за намаляване на сърбежа. Avene предлага стерилна козметика - опаковки без необходимост от използването на консерванти, по състав козметиката е чиста, минималистична, без аромат - максимално изчистена формула. 

След като избрахме правилните продукти за кожата, преминахме и към разговора с дерматолога. Д-р Тодорова ни припомни устройството на кожата и ни разясни с какво и как се различава детската кожа от тази на възрастния. 

"Кожата е единственият орган, който се намира в стопроцентов контакт с околната среда." Тя, разбира се, е отражение и на вътрешното състояние на организма. Кожата се състои от три основни слоя

  • епидермис;
  • дерма;
  • хиподерма.

По време на зимните месеци на първо място трябва да се съобразим с околната температура. Важно е да вземем предвид дали има интензивно слънцегреене или са по-мрачни дните. През зимата кожата се изсушава точно толкова, колкото и през лятото. Омазняващите средства, които използваме в студените месеци, трябва да съдържат по-висок процент мазнини и по-малко количество вода

enlightenedВажно е температурата, в която отглеждаме детето, да не бъде прекалено висока и да не е драстична разликата между нея и тази навън. Обикновено тя трябва да бъде между 20 и 22 градуса. 

Родителите е добре да се консултират с дерматолог, ако забележат необичайно зачервяване на определен участък от кожата. Всяка една притеснителна промяна по кожата на тялото е достатъчна причина, която да отведе родителя и детето до кабинета на специалист, който да даде адекватно мнение. 

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Не забравяйте, че децата трябва да излизат навън, в никакъв случай не бива да забраним зимната разходка. Но все пак - ако е мъгливо и няма слънце, не е добре, особено малките деца, да бъдат изнасяни навън. 

Разговорът беше полезен и получихме много ценни съвети и насоки. Ако сте пропуснали да ни гледате, можете да го направите сега: