Здравето и грижите за новороденото през първата му година са предизвикателство за родителите, въпросите по темата са много и притесненията в първите дни са оправдани. С добра подготовка и с правилни съвети обаче, всичко може да бъде наред, бебчо да е здрав, а мама и татко да са спокойни и да се наслаждават на своето родителство в отсъствието на излишните тревоги, притеснения и стрес. За да разберем как да постигнем това, на гости при нас поканихме д-р Севинч Бурукова, педиатър/неонатолог от Болница "Вита". Температура, физиологична жълтеница, почистване на нослето, сън - на фокус в разговора ни бяха безброй акценти, които сега с радост споделяме с вас. 

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА В YOUTUBE

Как да разберем дали детето има повишена температура и каква е адекватната реакция в подобни случаи? Не е небходимо да измерваме температурата по три пъти на ден, за да установим има ли промяна в стойността й. Състоянието на малчо ще ни ориентира лесно дали всичко е наред. Важно е да следим дали бебето е неспокойно, когато говорим за температурата, най-правилната индикация е да поставим ръка на коремчето на детето - ако телцето е по-топло, това е сгинал, че е добре да изпозлваме термометър. Стойностите са високи, добре, спокойно, не избързвайте с паниката. Повишената температура на първо място ни подсказва, че организмът се бори с причнителя на инфекцията и имунната система реагира. 

Ами сега - нослето на бебето е запушено, какво да правим? Аспираторите, по принцип, се отричат, защото колкото по-често се използват, толкова повече самата лигавица на носа започва да произвежда повече секрети. Ако забележим, че детето хърка, по-трудно суче, тогава можем да почистим нослето с физиологичен разтвор. Капките предизвикват кихане и така по естествен начин детето се почиства.

Разбира се, не пропуснахме да обсъдим и важната тема за къпането и научихме какво е влиянието на банята, когато говорим за атопична кожа. "Честата баня води до сухота на кожата, бебешката кожа е прекалено деликатна и става още по-суха, по-чувствителна, затова при атопична кожа се препоръчва до три пъти в седмица, не по-често."

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

А кога да започнем със закаляването? Научихме и това: "Закаляването е съвкупност от действия, които водят до устойчивостта на организма към факторите на външата среда, така че хубаво е да се започва още от самото начало. Принципите са системност, постепенност, индивидуален подход."

Виртуален гост при нас беше и д-р Тодор Тодоров, педиатър. От него научихме повече за това как хомеопатията ни помага при никнене на зъбки. Той ни разказа повече за неприятния период и ни обясни на кои продукти да се доверим, както и защо немската хомеопатия на DHU е правилният избор

Полезен разговор с много ценни насоки. Не сте ни гледали? Направете го още сега: