Желязото (Fe) е един от най-важните микроелементи за организма, тъй като е отговорен за клетъчното дишане. Той е необходим на хемоглобина, за да осигурява транспортирането на кислорода до органите и тъканите. Ниските му стойности водят до хипоксия на всички тъкани в тялото и те страдат. 

Желязо и имунитет 

Дефицитът на желязо ограничава имунната защита, която се осигурява от вродената ни имунна система. Както знаем, основната цел на нашия имунитет е да разпознава кои клетки са „чужди“ за организма и да ограничава тяхното вредно въздействие, като при нужда ги унищожава. За да изпълнява обаче тази своя функция, организмът се нуждае преди всичко от желязо, защото то е ключов елемент, който белите кръвни клетки използват при редица процеси и най-вече за унищожаване на вредните микроорганизми. Накратко казано - ако няма достатъчно запази от желязо в огранизма, имунитетът отслабва

Ниско желязо при децата

По данни на Световната здравна организация (СЗО) 30 на сто от хората по света страдат от желязнодефицитна анемия. Оказва се, че това е и най-честият хранителен дефицит. Едва ли ще е изненада, ако кажем, че най-рискови са жените в детеродна възраст, бременните и децата в периодите на бърз растеж. 

Желязо и бременност 

Когато е бременна, жената има нужда от около два пъти по-голямо количество желязо, защото тялото използва този минерал, за да произвежда допълнителна кръв (хемоглобин) за бебето, както и за достатъчно насищане на тъканите с кислород. Ако майчиният организъм няма достатъчно запаси от желязо или не получава необходимото желязо чрез храненето, нивата на хемоглобина и концентрацията на червени кръвни клетки намаляват, което увеличава риска от желязодефицитна анемия. А тя може да доведе до редица негативни последствия върху сърдечносъдовото и мозъчното развитие на бебето.

Дефицитът на желязо увеличава риска от преждевременно раждане – преди 37 г.с. Крие рискове и от раждане на бебе с по-ниско тегло. 

Как да разберете, че се нуждаете от допълнителен прием на желязо, научете >>> ТУК 

Важно! Бременните жени ежедневно трябва да вземат желязо като перорална добавка през всеки един от триместрите. 

Дефицит на желязо при деца

Липсата на желязо при деца може да се появяви при всяко едно заболяване и особено при хронични инфекции. Най-често обаче до железен дефицит се стига, когато в дневното меню на малчуганите отсъстват храни, богати на ценния микроелемент, сред които са спанакът, сухите подправки, какаото на прах, сусамът, сушените домати и кайсии, черният дроб. 

За да се предотврати липса на желязо при деца е удачно бебето да се кърми поне до навършване на 1 годинка. По-големите деца трябва да се насърчават да се хранят разнообразно.

enlightened Повече по темата може да научите от разговора ни с д-р Даниела Карабелова, ОПЛ, холистичен лекар: