Появата на първото зъбче на бебето е незабравим момент за всеки родител. Пробиването на млечните зъби обаче може да е не само вълнуващ, но и доста напрегнат период за цялото семейство...

Всичко започва от утробата
Дали зъбите на детето ще са здрави, или предразположени към кариес, се определя още преди то да се е родило. Формирането на млечните зъби започва през първото тримесечие на бременността и продължава през цялото вътреутробно развитие. Правилното изграждане на зъбните структури зависи от наличието на достатъчно витамини, калций, фосфор и флуор в организма на бъдещата майка, както и от генетичния фактор.

Еднояйчни близначки родиха в един и същи ден

Кога се появява?
Едно на 2000 бебета се ражда със зъбче. Повечето деца обаче се сдобиват с първото си зъбче между 4- и 7-месечна възраст, а някои дори след 1-ата година. Обикновено първи се показват двата долни резеца. Последователно прорязват и останалите резци. Между 12-ия и 16-ия месец се появяват четирите малки кътника, а празното пространство, останало между тях и резците, се запълва от кучешките зъби. Те се показват към 16–20-месечна възраст. Четирите големите кътници се появяват между 20-ия и 30-ия месец. Така до 3-годишна възраст детето вече се е сдобило с пълен комплект от 20 млечни зъба.

Кои са типичните предшественици на появата на първите зъби?
- Повишено слюноотделяне. Обикновено около втория месец започва обилно слюноотделяне – първият признак, че зъбчето пробива. Поради обилното отделяне на слюнка, която дразни кожата, зоната около устата и под брадичката може да се зачерви. За да предотвратите възпалението, подсушавайте кожата и нанасяйте подходящ крем.

ЛЮБОПИТНО: НОВОРОДЕНИ БЛИЗНАЦИ ОТКАЗВАТ ДА СПРАТ ДА СЕ ГУШКАТ

- Чесане на венците. Около 3–4-ия месец бебетата започват по-енергично да смучат юмрючетата си, да дъвчат края на завивката и по този начин да чешат венците. Най-подходящи за целта обаче са специалните силиконови „чесалки“, изработени от достатъчно мек материал. Използването им не позволява да се наранява повърхността на венците.

- Раздразнителност. Зачервяването и втвърдяването на венеца е сигурен показател, че първото зъбче скоро ще пробие. Тези неприятни усещания могат да направят детето нервно и неспокойно. Обикновено раздразнителността е най-силна преди появата на първото зъбче и на кътниците (поради по-големия им размер).

- Неспокоен сън. Неприятните усещания през деня се появяват и през нощта. Това е и причината детето по-често от обикновеното да се буди нощем. 

- Кашлица. Повишеното слюноотделяне може да предизвика кашлица. Ако няма симптоми на простуда или алергия, кашлицата не е повод за притеснение и не изисква лечение.

- Повишена телесна температура. Процесът, при който млечното зъбче пробива през костната тъкан и венеца, протича подобно на възпаление и може да предизвика повишаване на температурата.

- Липса на апетит. Тя най-често е породена от болката във венците и преминава, веднага щом зъбчето се покаже.
 

Как да се облекчи състоянието?

Ако дискомфортът не може да бъде облекчен само с чесане на венците, по препоръка на педиатъра може да се използва успокояващ гел. Някои препарати имат охлаждащ ефект и бързо премахват отока по меката тъкан. При прилагането на гела е важно стриктно да се спазва дозировката.
В случай че бебето има висока температурата, след консултация с педиатър на кърмачета над 4-месечна възраст могат да се дават подходящи за възрастта антипиретици.

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram