Вашият партньор – спомняте ли си го тогава? Той имаше малка, но съществена роля във вашата бременност. Да разберете нещичко за неговите чувства, може да се окаже изключително важно, за да запазите връзката си и да си оказвате необходимата емоционална подкрепа през следващите няколко вълнуващи месеца.

Онзи момент

Откритието, че сте бременна, е невероятно – „коктейл” от съмнения, въодушевление, страх и щастие... При партньора ви емоциите не се различават много. Така че, ако той посрещне новината с гробно мълчание или с паническо изражение, не се обиждайте. Дори бременността да е планирана, двете чертички са шок, а вие двамата се нуждаете от време, за да осъзнаете тази променяща живота ви новина. Мо Каримбокъс, английски експерт, съветва: „Не мислете, че негативната реакция означава, че партньорът ви не желае вас или бебето. Може би просто новината идва в неподходящ момент и той се нуждае от време, за да се приспособи към идеята за дете. Говорете един с друг, изслушвайте се и се подкрепяйте. 

Мъжката гледна точка

Притесненията на мъжа за бременността и предстоящото бащинство могат да са много различни от вашите. Повечето бъдещи майки се фокусират върху промените в тялото и нероденото дете през 9-те месеца. Вашият партньор може да ви съчувства, но малко вероятно е да изпада в паника заради всяка ваша болежка (едва ли, ако реагира така, ще е много полезен). „Притеснявах се за всичко – в съзнанието ми всяко леко пробождане се превръщаше в спонтанен аборт,” споделя Ани, бременна в 32-рата гестационна седмица. „Приятелят ми очакваше всичко да е наред и макар че отношението му не ми помогна да се отърся напълно от притесненията си, оптимизмът му ме правеше по-уверена.”

Тя и Той - преди и след появата на бебето

Вие си мислите за „мамо”, той за пари

Въпросът, който държи партньора ви буден през нощта (освен вашето често притичване до тоалетната), най вероятно е: „Как ще се отрази раждането на бебето на нашия живот и на финансите ни?” Зашеметена от хормоните и обичта към бебето, малко вероятно е да мислите за друго освен за новороденото. А вашият партньор може би е загрижен как бебето ще се отрази на срещите му на чашка с приятелите.

„Докато беше бременна, Деси твърдеше, че иска да е майка на пълен работен ден и аз бях длъжен да подкрепя нейното решение, въпреки че изобщо не бях съгласен,” казва Румен, търговски консултант и баща на Даниела, 9 месеца. „Бях ядосан, че не сме обсъдили всички възможности, притеснявах се за допълнителните доходи, които се налагаше да осигуря, за да запазим стандарта си на живот.” „В най-добрите връзки партньорите говорят помежду си свободно и открито,” твърдят английски психолози. „Опитвайте се да разбирате загрижеността на партньора си и отделяйте време, за да обсъждате притесненията, които всеки от вас може да има. Раждането и отглеждането на дете засягат и двамата.

Споделяйте любовта

Без съмнение бременността ви кара да се чувствате специална, но докато се опиянявате от чуждото внимание, отделяйте време и за партньора си. Помогнете му да се почувства съпричастен. „Когато попитам приятелката си дали има нещо, което мога да направя за нея, тя ми казва, че вече съм направил достатъчно. Шегува се, но понякога наистина се чувствам единствено като донор на сперма”, разказва Михаил, 28 години. „А когато трябваше да решим дали да узнаем пола на бебето, тя каза, че искаме, без дори да сме го обсъждали.” Поощрявайте партньора си да участва в бременността ви – да масажира краката ви, да приготвя вечерята или да държи ръката ви на женската консултация... Така ще направите този период пълноценен и за двама ви.

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram