Белтъците са най-важната съставна част на живия организъм. Без тях няма живот. Ако изключим захарите и мазнините от менюто си за 3 до 7 дни, не настъпват сериозни смущения в обмяната, но още на 4-ия ден без белтък ще се появят проблеми. Дневно човешкият организъм има нужда от 40–70 г белтъци.


Белтъците изпълняват разнообразни функции: изграждат ядрото на всяка клетка, участват в образуването на ферментите и хормоните, грижат се за защитата от инфекции и химически агресори.

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

Те са енергиен източник, защото при разграждането си отделят калории, изпълняват и транспортни задачи.
Всъщност на човека не му трябват изобщо белтъците, а аминокиселините, които те освобождават при разграждането си. Те са магьосниците, които доставят енергия, сила и защита. Познати и разгадани са свойствата на 23 аминокиселини. Една част от тях са незаменими – такива, които могат да се образуват (синтезират) единствено в организма. Те са 9, а останалите 14 са заменими. Те пък се синтезират в организма от различни белтъци и при определени условия и се внасят чрез храната. Незаменимите и заменимите аминокиселини работят в синхрон като заменимите подпомагат работата на незаменимите. Аминокиселините никога не действат безразборно и неорганизирано.

Те имат перфектна избирателна способност и всяка от тях се е ориентирала към различна система – нервна, полова, имунна, отделителна, сърдечна... Например аминокиселината метионин е мощен антиоксидант, тя подпомага работата на пикочната система, като намалява отоците, а аргининът е заменима аминокиселина, извършваща чудеса в организма – увеличава броя на годните сперматозоиди, стимулира сексуалната дейност у мъжа, подпомага имунната система, когато е натоварена с много работа, съдейства за бързото и ефективно заздравяване на рани по кожата и лигавицата... Аминокиселини си набавяме от храни, които съдържат белтъци. Тези белтъци също са две групи – пълноценни, които съдържат незаменими аминокиселини, и непълноценни.
Какви храни да консумирате за да си набавяте нужните аминокиселини? Преди всичко яжте прясно месо, което не бива да запържвате или солите обилно, защото така белтъците и витамините в него бързо ще се разградят. Месото да не е и много тлъсто. Варено, печено, задушено, то ще ви достави много протеини. Млякото и млечните произведения, някои от които се усвояват много лесно (кисело и прясно мляко, сирене, извара), също са изключително добър източник на белтък. Всички риби и някои морски дарове са много богати на белтъци. Те съдържат и доста витамини и микроелементи, затова през бременността и в периода на кърменето ги включвайте в седмичното си меню поне 3–4 пъти.

Яйцата също са богати на белтъци. В тях се съдържа и веществото лецитин, което подпомага смилането на мазнините и доброто усвояване на аминокиселините. Най-добре е да консумирате яйцата варени, в сладкиши, кремове, в застройки на супи и ястия, сосове, омлети. Избягвайте да ги пържите, а ако ги предпочитате така и са ви по-вкусни, пържете ги с малко мазнина в тефлонов съд. Помнете, че при тази кулинарна обработка всички витамини се разграждат много бързо, мазнините от жълтъка стават опасни, а белтъкът се усвоява трудно и непълноценно. През 9-те месеца или в периода на кърменето седмично яжте по 3–4 варени яйца.
От растенията грахът и соята са най-богати на белтъци. Най-пълноценен е пресният, ситен, мек и сочен грах. Той съдържа много полезни хранителни съставки. Можете да използвате за менюто си и замразен грах, но не забравяйте, че в консервирания полезните белтъци са в редуцирано количество. Пресния грах варете в малко вода и кратко. Той бързо е готов за консумация. Подправяйте го с много копър и магданоз. Съдържащият се в магданоза витамин С улеснява усвояването на белтъка от граха. Шампион по протеини е соята но за съжаление в българското традиционно меню тя присъства само от последните 10–15 години и все още не е получила признанието, което заслужава. Най-богато на белтъци е соевото брашно. С него можете да подправяте различни сосове и ястия. В пресните колбаси също има соево брашно и ако те са приготвени по правилата, можете да ги включвате в закуската или във вечерята си. Пийвайте и соево мляко и яжте соево сирене (тофу), макар и да не са ви особено вкусни...

Все пак нали сте готова и на жертви в името на здравето – вашето и на бебето ви.
Ядките – орехови, лешникови, бадемови, слънчогледови, също съдържат белтъци. Задължително обаче ги сдъвквайте много добре. Ако попаднат по-големи парченца от тях в стомаха, разграждането и всмукването на протеините се затрудняват и усвояването им е непълноценно.
Във всички бобови растения има протеини, полезни за вас. Включвайте ги в менюто си. Не прекалявайте с тези храни в периода на кърменето, тъй като от тях се получават газове, които могат да засилят коликите при кърмачето. Както се убедихте, ще си осигурите нужните ви протеини чрез доста разнообразна и вкусна трапеза.