Не, не става дума за бебе, родено преди минути, нито пък за дете, появило се на бял свят през пролетта. В случая „зелени” шеговито наричаме мъничетата, които още от първите си дни живеят природосъобразно. Това звучи като най-естественото нещо на света, но всъщност се оказва, че разглезени от удобствата на модерния консуматорски свят, невинаги се замисляме за връзката с природата. А за бебето тя е много по-силна, отколкото за нас, така че защо не се възползваме от общуването си с него, за да си създадем някои добри навици? Ето и няколко идеи...

Екоревю
Бебешките дрешки са очарователни: имат миниатюрни декоративни джобчета, „усмихнати” апликации на мечета, шеговити надписи, предназначени за умиление на възрастните. Хубаво обаче е при избора на тоалет за малкото съкровище да вземем предвид не само дизайна, а и материята. Вярно, че полиестерът по-бързо изсъхва и по-малко се мачка, но за да може кожата на мъничето да диша, по-добре е да се спрем на естествените тъкани – памук, лен, вълна. Още по-сполучливият избор е сертифицираният биотекстил.Твърде много вещи

Детските магазини и сайтове ви изкушават с всякакви модерни джаджи в помощ на отглеждането на дете. Преди всяка покупка обаче е добре да се запитате наистина ли ви са необходими контейнер за еднократни пелени, специален отцедник за шишета...?! Комфортът на бебето, разбира се, е много важен, вашето удобство – също. Но може и никога да не ви се наложи да ползвате някои технологични постижения, а други бихте могли спокойно да замените с нещо по-практично и мултифункционално. Всеки пластмасов предмет, от който се откажете, ще спести пари на вас и трудно разградими отпадъци на природата.

Втори шанс
Има начин да се снабдите с различни бебешки джаджи, без да нанасяте допълнителна вреда на природата. Ваши приятели с вече поотраснали деца могат да са ви полезни и да ви продадат на изгодна цена или дори да ви отстъпят уреди и приспособления, които вече не ползват. Така, вместо да купувате от магазините още предмети, които след година-две ще се превърнат в отпадък, удължавате живота на вече купените. По този начин можете да си набавите почти всичко: от столче за кола, люлка и количка до помпа за кърма. А да не забравяме и красивите дрешки, които, поради бързото порастване на собственика им или защото употребата им се разминава със сезона, понякога са обличани едва 2–3 пъти.


Пеленачни дилеми

Пелените за еднократна употреба са едно от улесненията в индустриалния свят, за които милиони майки по света са благодарни. Еколозите обаче напомнят, че за направата на стандартната пелена за еднократна употреба се използват пластмаса и полимери, за чието разграждане в естествена среда са необходими стотици години. И тук идват на помощ пелените за многократна употреба. Те представляват симпатични гащички в комбинация с попиваща подложка, която се подменя. Има органични (от памук, коноп и бамбук), както и от микрофибър. Обикновено можете да ги откриете в онлайн магазините. Вярно, че покупката на няколко подобни пелени и подложки изисква по-солидна инвестиция, но тя ще ви се отплаща във времето и ще ви спести купуването на безброй пакети пелени за еднократна употреба. А ако прането на гащички не може да ви спечели за зелената идея, има и друг, макар и по-скъп вариант: екопелени за еднократна употреба от биоразградими материали (целулоза и биоразградима пластмаса), чиито молекули напълно се абсорбират от околната среда без токсични ефекти.

Красота от елините
Авторитетни компании непрестанно се конкурират в специализираната бебешка козметика. Няма нужда да ви убеждаваме да предпочетете биопродуктите, за производството на които са използвани само естествени суровини. Ще ви напомним обаче и за един много прост и проверен през годините вариант: зехтина. Той се грижи чудесно за мекотата на бебешката кожа след баня, добър приятел и на майката, когато иска да запази еластичността на кожата на корема и гърдите по време на бременността и на кърменето.

Безупречна чистота
В къща с малко дете чистотата е мисия колкото трудна, толкова и важна. Не по-малко важно обаче е и как се постига. Оказва се, че много от ефикасните почистващи препарати съдържат опасни вещества. Често те са на основата на белина, а нейните изпарения могат да предизвикат симптоми на астма. Оттичането й в канализацията пък замърсява водите и почвата. А част от аерозолните почистващи препарати съдържат летливи органични вещества, които могат да доведат до главоболие, сънливост и други неразположения. За да избегнете рисковете, потърсете в екомагазините органични препарати, а може да се доверите и на методите за почистване, познати на бабите ни: сода бикарбонат, оцет, лимонов сок и др.

На въздух

Независимо дали ще се възползвате от тези съвети, не забравяйте най-важното, за да расте детето ви в синхрон с природата – общуването с нея. При всяка възможност излизайте навън, не само в идеално слънчево време. Изминавайте колкото може по-дълги разстояния, бутайки бебешката количка, вместо шофирайки кола с бебе на задната седалка. Ходете извън града, носейки детето в кенгуру или още по-добре – в слинг. Оставяйте малките крачета да тичат боси на горската поляна и не се притеснявайте, че малчуганът ще поизцапа палавите си ръчички с пясък, пръст или трева.


Море от играчки
Да, щандовете с играчки изглеждат безкрайни, но ако държите на екопринципите, ще подминете повечето от тях. Защото най-многобройни и разнообразни са пластмасовите камиончета и кукли. Много по-добър е изборът на играчки от естествени материали. Бихте могли да откриете чудесни дървени колички, влакчета, игри от разноцветни модули (добра тренировка за комбинативното мислене), както и кукли от плат (тях търсете в магазините за авторски предмети). Освен че са екологични, ценността им е и в това, че при направата им някой е вложил душа в тях. Е, едва ли ще успеете напълно да опазите детето си от чара на пластмасово-металните полицейски джипове или на розовите говорещи кукли – избирайте висококачествени, за да са част възможно най-дълго от игрите на детето.

Ана Кашкавалджиева