Децата са нашето богатство, но едновременно с това, те са и най-големият ни източник на притеснение. Постоянно се тревожим – правилно ли се развиват, добре ли се хранят, правим ли най-доброто за тях? Въпросите и грижите свързани с децата могат да бъдат безкрайни, но най-често се притесняваме за здравето им. 

Малчуганите боледуват често. Съвсем нормално е децата до 5 годишна възраст, да страдат от респираторни инфекции от 6 до 8 пъти през есенно-зимния сезон. Кашлицата и хремата стават почти ежедневие, бактериалните и вирусните инфекции изискват прилагане на медикаментозно лечение, а то често върви ръка за ръка с различни странични ефекти. Но добрата новина е, че детето ви може да получи и по-щадящо лечение, благодарение на инхалаторната терапия

За провеждането на инхалаторна терапия се използват специални устройства, наречени инхалатори (небулайзери). Инхалаторите превръщат течното лекарство в аерозолна мъгла, която детето, лесно и без усилие, може да вдиша. Така лекарството достига  до всичките части на респираторната система и облекчава кашлицата, хриповете, чувството на стягане в гърдите и натрупването на слуз и храчки.

Може би се чудите в какви случаи е подходящо да се използва инхалаторна терапия?

Инхалаторната терапия има изключително широко приложение. Тя е безопасен и ефективен начин за лечение на кашлица и хрема, причинени от вирусна, бактериална инфекция и настинка. Полезна е за лечение на всякакви респираторни заболявания и е чудесен вариант за лечение на деца с проблеми с дишането.  Можете да прилагате такава терапия при астма, назални алергии, хрема и кашлица, инфекции на синусите, запушване на носа, както и за предотвратяване на усложнения, като бронхити и пневмония. Тъй като инхалаторът доставя лекарството съвсем лесно и естествено, е подходящ и за съвсем малки бебета, като може да се използва дори в съня им.

Но с това предимствата и ползите от инхалаторната терапия не свършват.

Нека видим защо си заслужава да имате инхалатор в дома си и защо е полезно да лекувате детето си именно по този начин:

1. Инхалаторната терапия действа моментално и ускорява лечебния процес.

Тъй като лекарствата достигат директно и на точното място, те носят много бързо облекчение на симптомите. Интересен факт е, че инхалаторната терапия действа 10 пъти по-бързо, в сравнение венозното и пероралното прилагане на медикаменти.  Това прави инхалаторът незаменим при спешни състояния - алергични реакции, астма и други дихателни усложнения. Освен това, може да съкрати времето за възстановяване от сезонни респираторни инфекции и да предотврати усложненията.

2. Намалява риска от възникване на странични ефекти и щади детския организъм. 

Инхалаторната терапия позволява използване на по-ниска доза от лекарството, и намалява вероятността от получаване на странични ефекти. Това е особено важно за често боледуващите деца и за децата с хронични заболявания. Допълнително предимство е, че лекарствата постъпват локално, през лигавицата, като по този начин не натоварват черния дроб и стомашно-чревният тракт. 

3. Инхалаторната терапия може да спомогне оздравяването и да премахне неприятните симптоми, дори без използване на лекарства. 

Инхалаторите могат да се използват с набор от различни лекарствени средства, но също така и с физиологичен разтвор. И ако прилагането на лекарствена терапия задължително трябва да бъде съгласувана с лекар, то терапията с физиологичен разтвор е съвсем безвредна и няма да имате нужда от лекарско предписание. 

Инхалацията с физиологичен разтвор подпомага отхрачването, овлажнява лигавицата и улеснява дишането. Изключително подходяща е при алергичен ринит, но такива инхалации са полезни при всякакви респираторни заболявания, с цел облекчаване на симптомите им. Инхалацията с физиологичен разтвор може да се прилага до 3 пъти на ден и няма никакви странични ефекти. 

И сега нека да отговорим на въпроса – има ли значение какъв инхалатор ползваме?

Да, определено има значение. Едни от най-често използваните и препоръчвани от лекарите инхалатори, са компресорните. Те са ефикасни и се предлагат на достъпна цена. И все пак трябва да внимавате за някои неща, когато избирате компресорен инхалатор за детето си. 

Изберете такъв, който е специално предназначен за използване от деца и има детска маска в комплекта си. Добре е да съобразите и нивата на шум, които издава инхалаторът. Малчуганите са доста чувствителни към силни шумове, затова е добре да се спрете на такъв, който работи на ниски нива на шум. Подберете модел, за който сте сигурни, че можете да намерите резервни части и филтри. Важно е филтрите на инхалатора да се сменят редовно.

И нещо изключително важно – за да може лекарството да се отдели по всички отдели на дихателните пътища (ларинкс, гласови връзки, трахеи, бронхи, бронхиоли), инхалаторът, който ползвате, трябва да произвежда аерозолни частици с оптимален размер. Частиците по-големи от 5 µм се натрупват основно в горните отдели на дихателните пътища, а тези с размер под 1 µм, се издишват и не се отлагат по лигавицата на респираторния тракт.

Такъв инхалатор е Zаnо Inspire - той произвежда аерозолни частици с размер 3,8 μm, като по този начин осигурява равномерно разпределение на лекарството във всяка част на белите дробове и горните дихателни пътища. Той е изключително подходящ за ползване от малки деца и работи в тих режим. 

Но Zаnо Inspire има и допълнителни изненади за децата! В момента в инхалаторът може да се закупи в комплект с  азбучни карти.

Азбучните карти на ZANO са игра, разработена съвместно с магистър-логопед София Вълнеева, за да подпомагат ранното детско езиково-говорно развитие. Картите могат да се използват по много начини и да помогнат на детето да научи нови думи, да овладее буквите от азбуката  и посоките им на изписване. Ако детето е по-малко, можете просто да показвате картите и да му обяснявате какво има на тях, както и за какво служат определени предмети. 

Но най-важното е, че картите са цветни, красиви, увлекателни грабват вниманието, с тях могат да се измислят многобройни игри. Докато детето ви играе с картите ZANO, времето за инхалация ще мине неусетно. Малчуганът няма да се чувства неспокоен и стресиран, няма да плаче и да се върти, а това е изключително важно за правилното провеждане на инхалацията.