Да научите децата да се хранят здравословно може да бъде трудна задача. Не е нужно да им давате повече информация, отколкото могат да възприемат и в никакъв случай не превръщайте всяко хранене в лекция. Опитайте се да намерите баланса, но не чакайте прекалено дълго - нездравословните навици се придобиват бързо.

Здравословното хранене на децата – кауза за по-добро бъдеще

Здравословното хранене включва приемането само на храни и вещества, които са полезни за здравето и поддържат тялото в добро състояние. Вие - родителите, можете да предавате ценни послания в тази посока. Говорете с децата си защо храната, която дават на тялото си, има значение и се опитайте да ги насърчите да направят правилния избор. 

Не просто правило, а рутина

Уверете се, че здравословните опции по подразбиране са ястията на вашето семейство и накарайте всички да участват в избора на някои питателни и вкусни храни. Вземете децата със себе, когато ходите да пазарувате хранителни продукти или ги заведете на пазар за плодове и зеленчуци. По-малките деца могат да избират пресни плодове и зеленчуци. По-големите нека да поемат избора на рецепти и съставянето на списък за пазаруване.

Покажете на децата какво представлява правилното хранене. Обяснете им, че трябва да напълнят половината си чиния с плодове и зеленчуци, които имат хранителни вещества, които ще помогнат на телата им да растат. Другата половина трябва да са пълнозърнести храни и постни протеини, които им дават енергия за бягане, танци и игра. Когато готвите или пазарувате, покажете им различни примери за тези ключови групи храни.

Избягвайте да наричате храните „добри“ или „лоши“

Децата трябва да научат, че всички храни имат място в режима им. Може да поставите етикети като „давай“, „бавно“ или „уау“, но избягвайте „добри“ или „лоши“. Децата могат да „дадат зелена светлина“ на храни, които са пълнозърнести, но е препоръчително да забравят за нездравословните вафли, бисквити и други. Предложенията с най-ниска хранителна стойност в лицето на пържени картофи, не е необходимо да бъдат напълно забранени, но е важно да се появяват, само когато е ,,неизбежно''- на празници, рожденни дни или други конкретни събития.

Храненето е важно

Говорете им за размера на порцията

Важно е не само какво ядат децата, а колко. Дори много малки деца могат да научат, че количеството ориз или паста, което похапват, трябва да съответства на размера на юмрука им, протеините да са колкото длан, а мазнините, като масло или майонеза - около върха на палеца. Когато купувате пакетирани храни, накарайте децата да ви помогнат да определите размера на порцията. След това говорете защо е добра идея да се придържате към него.

Ограничете сладкото

Обяснете на по-големите деца, че докато бонбоните и бисквитите имат добър вкус, захарта може да причини на тялото им повече вреда, отколкото полза. След това предлагайте пресни плодове за десерт и ограничете лакомствата до два или три пъти седмично, за да контролирате появата на заивсимост към сладко.

Аюрведа след раждането - хранене по индийска диета

Помогнете на децата да поддържат връзка със своите „сигнали за глад“

Ние сме родени с умението да ядем, когато сме гладни, и да спрем, когато сме сити. За да помогнете на децата да слушат тялото си, не ги карайте да хапнат „още една хапка“ или да излапат всичко в чинията си. Не им позволявайте да гледат в телефон, таблет, лаптоп или телевизор по време на хранене, въпросните отвличат вниманието на децата от това колко ядат и кога са се наситили.

Моделирайте добри хранителни навици

Ако карате децата си да ядат броколи, но вие самите не  харесвате тази храна може да се наложи да промените хранителните си навии. Всяка хапка, която приемате, има значение. Ролевият модел е един от най-добрите начини да накарате децата си да се хранят по-здравословно.

Вечеряйте, като семейство 

Децата, които се хранят със семейството си, са по-склонни да ядат здравословни храни - плодове, зеленчуци, домашно приготвена топла храна и пълнозърнести храни. Направете съвместното хранене забавно. Пуснете музика, изберете групови игри или оставете децата да поканят приятел.

Консултирайте се със специалист по здравословно хранене

Ако смятате, че детето ви трябва да отслабне или да наддаде, не го поставяйте на диета. Вместо това говорете с лекар или специалист по здравословно хранене. Вашият педиатър може да ви помогне да обсъдите основни групи храни, поведение по време на хранене, порции храна и тегло.

Текст: Milenita May