Разказвахме ви за Стела - млада жена, станала майка за първи път, но едновременно с това развила едно от най-тежките усложнения на ражданията - ДИК синдром, състояние, в което кръвта на пациента не може да се съсирва. Беше нужно спешно да се намерят кръводарители. Това се случи, последваха безброй благодарности. Семейството на Стела благодари на всички, които са се отзвовали, дарили са кръв и са помогнали за подобряването на тяхната близка.

Семейството на родилката, нуждаеща се от кръв, благодари на отзовалите се

Ето, че днес е време за хубавите новини - след повече от 20 дни денонощна битка за живота ѝ, лекарите от МБАЛ "Света Анна – Варна“ подготвят родилката за изписване.

Младата жена бе приета на 25 септември в Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение /ОАИЛ/ в изключително тежко състояние, с ДИК-синдром след Цезарово сечение, извършено по спешност в болницата в Търговище.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Няколко дни по-рано бременната в 34-а гестационна седмица жена, при която всичко до този момент протича гладко, е приета с много високо кръвно в болницата в Търговище. Медиците успяват да овладеят състоянието ѝ, свалят кръвното и Стела напуска лечебното заведение. Още същата вечер обаче се връща в болницата, защото отново е с високо кръвно, но този път е и с болки и нарушено зрение. Ехографският преглед отчита частично отлепяне на плацентата, което налага спешно Цезарово сечение. Секциото преминава успешно, бебето е родено здраво, но мъничко, поради преждевременното раждане. След затварянето на оперативното поле обаче медиците установяват кървене. Отварят отново. Правят допълнителна интервенция, но отново започва масирано кървене.

"Колегите в Търговище са реагирали адекватно и професионално. Направен е и консулт с офталмолог. Приложени са най-модерните и признати в практиката медикаменти за овладяване на кървенето, но пациентката е развила ДИК-синром, едно изключително тежко, животозастращаващо усложнение “, коментира началникът на ОАИЛ в МБАЛ "Света Анна – Варна“ д-р Валентин Власаков. В качеството си на национален консултант по анестезиология и реанимация той е повикан в Търговище.

Д-р Власаков взема решение за превеждането на родилката във варненската спешна болница. В линейката, между Търговище и Варна, Стела прави екламптичен гърч, който е овладян от анестезиолога, който я придружава.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

"В нашата реанимация младата жена постъпи в много тежко състояние – с продължаващо кървене. Веднага я итубирахме и поехме на апаратна вентилация и продължихме с усилията да овладеем ситуацията. Благодарение на мощната вълна от кръводарители, Центърът по трансфузионна хематология успяваше да ни осигурява приоритетно нужните количества тромбоцити , прясна кръв и плазма. Положението се усложни с появата на бъбречна недостатъчност , което наложи да започнем  с колегите от Клиниката по Хемодиализа спешна хемодиализа, която провеждахме ежедневно“, разказа началникът на ОАИЛ в МБАЛ "Света Анна – Варна“. Всеки ден състоянието на жената се е следяло от специалист – акушер-гинеколог, от Родилно отделение, като в хода на лечението са привлечени и други специалисти - невролог, кардиолог, рентгенолог, рехабилитатор, това обяснява д-р Власаков.

Под грижата на лекарите, медицинските сестри и санитарите, след около седмица Стела вече диша сама, минават още две седмици и е прекратена бъбречно-заместващата терапия, впоследствие лечението поема Родилно Отделение. Така, около месец след кризисната ситуация, тя вече е на крака и очаква с нетърпение срещата с рожбата си.

Навръх Деня на Свети Иван Рилски Чудотворец – закрилникът на медиците, лекарите в МБАЛ "Света Анна – Варна“ се обединиха около становището, че Стела вече е готова да бъде изписана и да се посвети на майчинството.

Източник: https://www.varna24.bg/