От Българската браншова асоциация "Пътна безопасност" започнаха Национална кампания, насочена към “Безопасност за децата - Безопасна пътна инфраструктура около детските и учебни заведения”, която има за цел да създаде една по-безопасна среда за децата. 

Във Варна ще се проведе инициативата Спортувам с татко

Инициативата събира предложения и приема сигнали чрез интернет платфомра. Родителите могат да информират, ако са забелязали за проблем с инфраструктурата около детски площадки или учебни заведения (липса на обезопасителни съоръжения и пешеходни пътеки, липсващи пътни знаци и т.н.). Освен проблемът, който трябва да се посочи, е необходимо и да се направят снимки, ясно показващи проблемите, а също и да се посочат градът, кварталът и точният адрес на учебното заведение. Идеята на "Пътна безопасност" е да се чуе гласът на гражданите и така проблемите да бъдат разрешени.

Родители на деца и ученици по-често намират пространствата около учебните заведения за безопасни. Техните страхове по-скоро са свързани със скоростта на автомобилите, с която се преминава покрай тях и липсата на места за паркиране на автомобилите около детските градини и ясли в София. Родителите на деца казват още, че въпреки поставените пътни знаци, около детските градини и училищата масово те не се спазват от младите водачи и това буди тревога.

"Засега работим само с учебните заведения като училища, детски градини и детски ясли, но в бъдеще бихме включили и детските площадки". Това коментира в интервю за предаването "Хоризонт до обед" инж. Гергана Пиронкова, координатор на Българската браншова асоциация "Пътна безопасност“.

Да подариш щастие вместо цветя - младоженци с благотворителен жест към УМБАЛ Бургас

"Нашата кампания е обърната към децата, защото те са бъдещето на нашата държава и съответно са най-уязвимата група. Все пак децата не винаги се оглеждат. Те са си деца и към тях вниманието трябва да е по-изострено. Също така, когато покрай техните училища и детски градини има пешеходна пътека, хубава и осветена маркировка, те ще бъдат възпитани по този начин, че това са нормални неща, които трябва да присъстват в пътната инфраструктура около училищата. Впоследствие, когато пораснат, те ще бъдат едни отговорни граждани, които ще искат тези пешеходни пътеки да не са само около училищата, а навсякъде. Това е нашата идея".

Източник и снимка: https://bnr.bg/