Великден е. Надеждата и Вярата в Спасението и в Живота, който се случва въпреки тежки изпитания, са по-силни от всякога...

Новините на NOVA  и „Темата на NOVA“ с автор Ани Салич избра именно този ден, за да обявим раждането на първото бебе в България след лечение на ендометриален рак.

Д-р Георги Стаменов, Радостина и малкият Георги - победители след тежка бременност

Стандартният подход при тази диагноза налага отстраняването на матката със или без яйчниците. Това прави невъзможно реализирането на бъдеща бременност. В определени случаи, обаче, запазването на матката е възможно. Възможно е и раждането на здраво дете след прилагането на фертилитет-съхраняващия подход. (вижте повече в информационния портал на болница "Надежда" www.zapazi.me)

Такива случаи в Европа и света са все още рядкост и ние сме изключително горди, че именно екипът на „Надежда“ е сред първите, постигнали такъв успех.

Важно е да уточним, че този подход се прилага само в случаите на най-ранните форми на рак на ендометриума и се препоръчва за жените, които не са раждали и имат планове за бременност

Точно такъв е случаят на Симонета Нешева от Ловеч. След проведено успешно лечение в болница „Надежда“, на 27 февруари 2023 г. Симонета ражда здраво момиченце – Красима

Д-р Георги Стаменов: Яйцеклетки, сперматозоиди и рак — писма от бъдещето

Зад щастието на младата майка стои професионализма и отдадеността на екипа на болница „Надежда“, ръководен от д-р Георги Стаменов. 

Показателно за значимостта на този случай е фактът, че по времето, когато нашият екип вече е постигнал бременността при Симонета, на  международен научен форум през октомври 2022 г. за пръв път са представени възможностите за терапия и хирургично лечение при ранен ендометрилаен рак и съхраняване шансовете за родителство при тази диагноза.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

От февруари 2023 г. съхранението на матката при ранни форми на ендометриален карцином не е просто алтернатива, а е заложено в препоръките на Европейската асоциация по онкогинекология (ESGO), Европейското дружество по гинекологична ендоскопия (ESGE) и  Европейското дружество по човешка репродукция (ESHRE)

Цялата история на бебе Красима и нейните родители вижте в >>> "ТЕМАТА на NOVA"  

Източник: Facebook МБАЛ "Надежда"