До 8-ия месец Ани В. няма никакви оплаквания и неразположения от бременността. В началото на 9-ия обаче кръвното й налягане изведнъж се повишава. Акушер-гинекологът, който я наблюдава, смята, че това е опасно и трябва да се вземат спешни мерки, т.е. да се предизвика преждевременно раждане. Бебето идва на бял свят около 20 дни преди термина, но, слава Богу, е здраво и се адаптира добре към външната среда.
Ани забременява втори път и лекарят й я предупреждава, че тази бременност вече ще се смята за рискова. Кръвното  налягане на бъдещата майка отново се повишава застрашително, но лошото е, че това започва още след 2-рия месец. Ани е мениджър и работният й ден е напрегнат, изпълнен със стрес и много отговорност. Вкъщи също не я очаква почивка, защото малкият й син е доста буен и изобщо не му минава през ума, че трябва да щади и пази мама… Лекарят е категоричен, че този път Ани трябва да прекара оставащите месеци повече на легло и да почива. За динамична жена като нея това звучи почти като присъда...

Ако сте сред тези жени, които като Ани В. са категоризирани в групата „жени с рискова бременност“, опитайте се да приемете състоянието си по-философски. Защото това не означава, че 9-те месеца ще минават в постоянни заплахи за вашето здраве и за здравето на бебето в корема ви.

Кога бременността е рискова?

Когато бъдещата майка има някакъв хроничен здравен проблем, например високо кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет и др., лекарите определят бременността като рискова. Към рисковата група попадат и бременните с наднормено тегло, употребяващите алкохол и дрога, както и много младите (под 17 год.) и по-възрастните (над 35 год.). С повишено внимание се следят и жените, които очакват близнаци или повече от две бебета накуп, бременните, при които е установено, че имат плацента превиа (плацентата покрива шийката на матката), и тези, преживели веднъж преждевременно раждане. Ако сте в някоя от тези групи, ще ви успокоим – въпреки многото тревоги, свързани с различни усложнения, при по-малко от ¼ от жените с рискова бременност се налага някаква интервенция. В повечето случаи намаляването на ежедневното темпо и почивката напълно прогонват заплахата от усложнения и месеците до раждането минават спокойно.

Ако бременността ви е рискова, важно е да сте наясно коя е причината за това. Питайте лекаря си за всичко, което ви интересува около този факт. Когато сте добре информирана, ще сте по-спокойна и отговорна към състоянието си.

В болница или вкъщи?

Имайте предвид, че ако не се вслушате в съвета на вашия акушер-гинеколог да намалите темпото, едва ли ще можете да прогоните съпътстващия ви стрес. Понякога се налага жената с рискова бременност да постъпи в болница. Установено обаче е, че покоят на легло при домашни условия, когато около бъдещата майка има помощник, е по-добрата алтернатива.

Ако болничното лечение е задължително, не правете от това трагедия. Утешавайте се, че любимите ви хора постоянно ще ви посещават, че ще можете да прочетете книгите, за които все не сте намирали време... А има и друг успокоителен факт – около вас ще са бъдещи майки, с които можете да си споделяте и взаимно да си вдъхвате оптимизъм. Обикновено с тези жени приятелството остава за цял живот…

При някои жени изненадващо стресът през бременността води до положителна мотивация. Заради съществуващите рискове те коригират нездравословния си стил на живот, повече внимават с какво се хранят, избягват онова, което може да доведе до проблеми.

Изолация, скука, депресия…

Вярно е, че препоръчваният покой на легло, многочасовото гледане на телевизия или чатенето във форуми отстрани може да изглеждат като сбъдната мечта. Така е, ако този режим не е наложен за доста месеци. Проучвания сочат, че бъдещите майки с рискова бременност се чувстват потиснати и разстроени от принудителната почивка и изолацията от социалния живот. Те се оплакват от скука, като при някои наложеният режим може да доведе до депресия. За нейното лечение е нужен специалист. Самолечението не само е неефективно, но задълбочава тежкото състояние.

Отговор на важни въпроси

Когато се налага да прекарате голяма част от 9-те месеца на легло, много важно е да потърсите отговор на някои въпроси от лекаря си: Колко време се налага да лежите? Може ли да останете вкъщи, или трябва да постъпите в болница? На коя страна е най-добре да лежите, може ли да почивате полулегнала или да седите? Разрешено ли е да се движите за кратко през деня, или трябва непрекъснато да лежите?Ще се налага ли мониториране на плода и може ли това да се прави при домашни условия? Може ли да вземате душ и да си приготвяте храна? Разрешено ли е да ставате до тоалетната, или ще трябва да ползвате подлога? Може ли да вдигате нещо по-тежко и до колко килограма са ограниченията? Какво да правите при запек или при усилена перисталтика? Разрешено ли е да карате.