Д-р Александър Кобаков е акушер-гинеколог в МБАЛ „Света София“ от 8 години. Натрупал е опит с множество пациентки с доказан риск от тромбофилия, а професионалните му интереси са фокусирани в областта на патологичната бременност и рисковите раждания.

Днес благодарение на развитието на медицинската генетика вече е възможно да се установи защо при някои хора процесът на образуване на тромби в кръвта е по-лесен и носи рискове за здравето им. Тромбофилията е генетично заболяване, което се изразява в прекалено съсирване на кръвта и образуване на тромби. Тя е болест на кръвта, но често я установяват акушер-гинеколозите постфактум, защото жените не се изследват за нея профилактично. На практика пациентката няма как да разбере дали е обременена с тромбофилия, ако не отиде да се изследва. Това е генетично заболяване, което, накратко, представлява предразположеност на организма към образуване на съсиреци в кръвта.

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Всъщност кога и как започваме да търсим тромбофилия? В акушерството се сблъскваме с този проблем основно при две ситуации. Едната може да възникне по време на бременността, а другата след раждането, когато в кръвоносната система на родилката се образуват сериозни тромби. В отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света София“ сме срещали и двете състояния. Наскоро при пациентка известно време след раждането се установи оток само на единия крак. След консултации със съдов хирург и ехографско проследяване стана ясно, че има голям тромб на главния венозен съд на този крак. След диагностицирането на това заболяване при търсенето на причината се откри наследствена тромбофилия. Тази сериозна диагноза наложи продължителна терапия, за да може да се разгради тромбът и жената се върна към ежедневните си дейности. За съжаление, това заболяване на кръвта е много сериозно и някои усложнения след раждането могат да бъдат много опасни, например ако настъпи белодробна тромбоемболия. След раждането майките трябва да обръщат внимание не само на бебето, но и на себе си, особено когато имат генетична предразположеност към развитие на дълбока венозна тромбоза.

Вторият риск, свързан с тромбофилията, е когато майката не може да износи и роди жив жизнеспособен плод. Често това се случва след положителен тест за бременност, последван от спонтанен аборт. В миналото не се е знаело защо се случват спонтанните аборти и се е смятало, че причините за тях са дефекти предимно в самия плод. Но в днешно време, благодарение на развитието на медицинската генетика, стана ясно, че основната причина за спонтанните аборти може да е у жената, образуваща по-лесно тромби в самата матка поради тромбофилия. Функцията на матката е в нея да се развие бъдещият плод. Той получава необходимите хранителни вещества и кислород от кръвта на майката чрез плацентата, която „се къпе“ в майчината кръв. Когато една жена има тромбофилия и в кръвта й се образуват тромби, които запушват кръвоносните съдове, този процес на транспорт на хранителни вещества и кислород спира и плодът загива.

Родилка посрещна рожбата си по време на полет

Акушер-гинекологът насочва пациентката към извършване на генетични изследвания за наследствени тромбофилии тогава, когато е преживян спонтанен аборт или се е образувал доказан тромб. Още по-належащо е генетичното изследване при напреднала възраст на майката или след преживени 2–3 спонтанни аборта. Изследването е препоръчително и при внезапна смърт на плода след 12–13-ата седмица, както и при наследственост в семейството.

Тромбофилиите са сериозни заболявания, а факторите на кръвосъсирването са цяла верига. Дефектните гени, носители на по-висок риск от кръвосъсирване, са много и различни.

При установяване на тромбофилия е необходимо участието на няколко медицински специалисти в лечението – лекар по медицинска генетика, хематолог, съдов хирург и акушер-гинеколог. Те заедно трябва да консултират и уточнят вида и продължителността на терапията. Лечението е индивидуално и може да включва различни медикаменти – антикоагуланти (фраксипарин, клексан, натаспин) и антиагреганти (аспирин).

След 8 инвитро опита в чужбина, Хейли постига своята мечта в България

Много важно е да се уточни, че терапията при тромбофилия трябва да стартира още с установяването на бременността. Необходимо е да се следят факторите на кръвосъсирването и да се провеждат доплерови изследвания за проследяване на утероплацентарния кръвоток. По този начин системно се наблюдава растежът на плода. Когато терапията е адекватна, плодът наддава, кръвоснабдяването е добро и се стига до раждане на жив плод. Но понякога се налага да се планира преждевременно раждане. То може да крие някои рискове за плода, но в тези редки случаи е животоспасяващо за бебето. Рискове по време на раждане при жена с тромбофилия има и за майката, защото тогава се включва кислород, който още повече активира метаболитната верига на кръвосъсирването. Но и това състояние днес се овладява с мониториране и правилно лечение.