Бременна съм в 7-ия месец, но вече започнах да чета за предстоящото раждане и за всички неща, които могат да ми се случат. Какво представлява епизиотомията?

Ако раждането протича нормално, не е нужно допълнително да се разширява мекият родилен канал. В случай обаче че тъканите там започват да изтъняват, има голяма вероятност да се разкъсат. По време на раждането акушерката, която води процеса, държи в едната си ръка памук, с който закрива ануса на жената. Така тя предпазва бебето от микробите, които идват оттам и попива околоплодните води, които изтичат от матката.

ГОРЕЩИ НОВИНИ ОТ ПЪРВА ЛИНИЯ И БИТКАТА С ПАНДЕМИЯТА

Същевременно тя наблюдава меките тъкани и ако започнат да изтъняват и има опасност да се разкъсат, се извършва епизиотомия (разрез на тъканите) и чак тогава раждането продължава. По време на манипулацията не се усеща болка, тъй като бебето се намира на изхода на таза и притиска нервите, които са там, и мястото е изтръпнало. Освен това се прилага и обезболяване - зависи какво е било решението ви.

Дали ще се наложи епизиотомия, зависи от здравината на влагалището, от дишането, от подхода на акушерката. Колкото по-инфектирани са тъканите, толкова по нееластични са те и налагат епизиотомия. Важна е, разбира се, и големината на бебето. При голяма част от първескините тази манипулация се налага, но не винаги, не на всяка цена. Отново напомняме, че е важно да сте с екип от специалисти, на които вярвате и е добре да сте задали всички въпроси, свързани с раждането, предварително. Не на последно място - възможно е да имате план, но появата на малчо да не се осъществи според вашия сценарий - не страдайте, а бъдете гъвкави в новата ситуация.

Запазете спокойствие -  интервенцията е безопасна, понякога, според начина, по който процедира екипът, е възможно да оставят разкъсването да се случи естествено - попитайте своя лекар как се процедира в болницата, избрана от вас.

Следва зашиване, обичайно с резорбируеми конци, които не се налага да се свалят по-късно. Възстановяването е различно при всяка жена, не се сравнявайте с чуждия опит, отпуснете се и се фокусирайте върху бебето. Необходимо е обаче да спазвате сериозна хигиена и е добре да избягвате интимни контакти, докато нямате зелена светлина от акушер-гинеколог.

И за финал, да обобщим, че процесът протича в четири периода:

  • І период – разкритие на маточната шийка;
  • ІІ период – изгонване на плода;
  • ІІІ период – изгонване на плацентата;
  • ІV период – следродилен период.