Делят ви дни от дългоочаквания термин. Вълнението ви е в пика си! Спокойно – 9 месеца тялото ви се е подготвяло за раждането! Можете ли да съставите разумен план за действие? Ще ви помогнем с полезна информация за този съдбовен етап.Подготовка на „гнездото“
Ако сте се впуснали в трескаво чистене на дома, пренареждате шкафове и гардероби, раздавате команди на любимия кое да размести и кое да боядиса… разболели сте се от т.нар. „синдром на гнездото”.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ КАНАЛА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Това състояние е още един факт, който доказва, че със сигурност срещата с бебето ще е съвсем скоро. Все пак съветваме ви да поукротите енергията си и да почивате повече, защото през предстоящите месеци ви очакват безсънни нощи и нонстоп грижи за малкото съкровище.

Благоприятната позиция
Ако очаквате първото си дете, след 36-ата гестационна седмица (г.с.) главата на бебето започва да се спуска надолу към входа на таза. Когато бебето заеме стартова позиция, може да имате чувството, че вървите с топка между краката си. Ако това ще е второто ви бебе, главата му може по-дълго да остане високо и да се спусне едва към приближаването на термина или дори при започването на родилния процес. Така е, защото мускулите на матката ви вече са се разтягали при предишното раждане и не могат да оказват по-силен натиск върху бебето.

ПРОФ. ГЕОРГИ ПОПОВ ЗА ВИРУСИТЕ, СТРЕСА, ИМУНИТЕТА - СЪВЕТИ КАК ДА СЕ ОПАЗИМ

След като главата навлезе в таза (т.е. предлежанието е главично), почти сигурно е, че при раждането тя ще се появи най-напред. Това е най-благоприятната възможност както за вас, така и за бебето ви. Има някои трикове, чрез които можете да му помогнете то да заеме оптималната позиция за раждане – главата надолу, ръцете и краката свити, гръбначният стълб допрян до корема ви. Добре е да уточните тези методи с вашата акушерка или с вашия лекар. Целта е да се осигури повече пространство за маневриране на бебето.

Започва ли?
За да започне родилният процес, трябва да се получи разкритие на маточната шийка. То може да се предшества от падането на слузестата запушалка, която „запечатва” матката и я предпазва от инфекции. Когато запушалката падне, положително ще забележите върху бельото си желеподобно розово оцветяване. Не се паникьосвайте, че това е знак спешно да се отправяте към клиниката. До раждането може да остават седмица-две. Повод за безпокойство обаче е, ако заедно с падането на запушалката загубите и много кръв. Нормално е да има петно кръв, но ако получите кръвотечение, консултирайте се с вашия лекар. При някои жени запушалката не пада до началото на родилния процес.

Организмът се „хигиенизира“
Преди началото на родилния процес много бъдещи майки получават диария или повръщат. Явно организмът им се прочиства, преди да се заеме с отговорната задача да доведе бебето на бял свят. „Диригентът“ на това действие е простагландинът – хормонът, отговорен за узряването на маточната шийка. Той оказва влияние и върху стомаха и червата. Хубавото на това негово действие е, че така по-малко вероятно е по време на раждането да ви се доходи по голяма нужда. Разбира се, в родилната клиника честа практика е преди раждането на бременната да се направи клизма. Не се притеснявайте и от тази рутинна процедура.

Пук… водата изтича
Спукването на околоплодния мехур (амниотичния сак) също е сред сигналите, че сте на старта. Има жени, при които това става след получаването на пълно разкритие. Главата на бебето натиска маточната шийка и това предизвиква пукането на амниотичния сак, в който е околоплодната течност. Този факт подсказва, че бебето трябва да се роди в рамките на следващите 24 часа. Ако водите изтекат, докато сте вкъщи, не вземайте вана. Консултирайте се с вашия лекар. Ако нямате контракции, а водите са чисти, той вероятно ще ви посъветва да останете вкъщи, но в пълна готовност. Ако обаче течността е оцветена, бебето може да е изхвърлило мекониум (първото му изпражнение), което вече е тревожен сигнал. В този случай положително лекарят ще нареди незабавно да тръгнете за родилното отделение.

Показанията на часовника
Ритмичните контракции са истинският сигнал, че бебето е поело към срещата с мама и татко. Може доста преди термина да имате подготвителни контракции (Бракстон-Хикс контракции), но не се притеснявайте, че няма разберете кога ще настъпят същинските. Характерното за тях е, че се появяват след точно определен интервал, всяка е с продължителност около 30 сек или повече и с времето се засилват.
Може да усещате родилните контракции като временна болка под корема или като постоянна болка в гърба. Разликата се определя от позицията на бебето. Когато контракциите са през 10 минути и продължават поне 30 секунди, време е да тръгнете към клиниката.

Започва се…
За да може бебето да се роди, маточната шийка трябва да се разшири 10 см в диаметър. Разкритието е първата фаза на родилния процес. Ритмичните контракции, които изпитвате, всъщност са свиване на мускулните влакна на матката. Екипът около вас ще следи разкритието чрез вагинален преглед – опипване на шийката на матката. Не бива да се страхувате, че това може да навреди на бебето, защото е безопасна процедура.

Добре е да знаете
През 9-те месеца, не само към края на бременността, хормоните, произвеждани във вашия организъм, ви подготвят за раждането. Те омекотяват ставите на таза, за да може бебето по-лесно да пътува. Те „командват“ мускулните клетки на матката при напъните и засилват чувствителността им към окситоцина, стимулиращ контракциите. С приближаването на термина подготвителните контракции позволяват на тялото ви да тренира всички системи, свързани с раждането, и да ги подготви за действие. Ако терминът отмине, може да пробвате някои естествени стимуланти за предизвикване на родилния процес, един от които е сексът. Простагландинът в семенната течност действа като индуциращ агент – отваря шийката на матката и стимулира контракциите.
Безопасно, но доказано ефективно
- Масажирането на зърната на гърдите стимулира отделянето на окситоцин, който дава старт на контракциите. Не го правете, ако не сте навлезли поне в 37-ата г.с.
- Стоенето права и движението оказват натиск върху шийката на матката. В резултат организмът продуцира нужния окситоцин.
- Чаят от малинови листа тонизира матката и я подготвя за предстоящото събитие. Не го пийте обаче до началото на последното тримесечие.
- Раждането може да се предизвика и чрез някои алтернативни методи – рефлексология, акупунктура, ароматерапия. За тях обаче е нужно да се доверите на специалист.