Акушерството не само може да претендира, че е старо колкото света, но може и да се нареди на челните позиции в класацията на най-благородните професии...

За жените, помагали при раждането, се говори още в Библията, като се споменава, че „Бог им давал добро и правил домовете им да преуспяват“. Благословението над това съсловие е свързано с историята за жестоката заповед на египетския фараон да се умъртвяват новородените еврейчета от мъжки пол, която обаче акушерките не пожелали да изпълнят. 


През XV век в Европа все по-дискутиран става въпросът за нуждата акушерките да преминават през професионално обучение и да полагат изпит. В немски документ от 1491 г., формулиращ задълженията на тази професия, е записано: „Акушерките са длъжни трудолюбиво и вярно да служат на бедни и богати, а и след раждането да полагат нужните грижи за майката и за детето...“. Столетия по-късно този принцип продължава да води жените, посветили се на акушерската професия. В това е убедена старшата акушерка Нели Маринова, която има 34-годишен опит в родилното отделение на УАГБ „Майчин дом“. Кои според нея са най-важните качества, които трябва да притежава всяка акушерка?

Да е готова на лишения
„Много е хубаво чувството, когато на улицата те спират жени, които си спомнят, че именно ти си помогнала при най-щастливото събитие в живота им. Но затова си има цена, която трябва да си готова да платиш. Когато повечето хора вече са се прибрали по домовете си, акушерката е на работа. За нея няма ден, няма нощ, няма Нова година или празници на близки хора. Дори е имало случаи, когато се е налагало да пропускаме рождения ден на собствените си деца“, казва с усмивка Нели Маринова.

Да е активна и енергична
В най-младото поколение български акушерки Нели Маринова вижда впечатляващ заряд и енергия. „За радост в нашата АГ клиника скоро на работа постъпиха две колежки на възраст между 21 и 23 години, които току-що са завършили обучението си. Ако здравната система ги обезпечи подобаващо и коригира заплащането им, те със сигурност ще останат в България“, убедена е тя. 

Макар и да е сигурна, че българските акушерки трябва да са по-активни, Нели Маринова не подкрепя ентусиазма на свои колежки да се борят за правото сами да водят раждания в домашни условия. „С инфраструктурата, с която разполагаме, не можем да поемем този риск. Държавите, в които домашното раждане е регламентирано, имат коренно различна здравна система. Този вид раждане изисква наличие на суперспешна помощ. А всички знаем с какъв автопарк разполага спешната помощ в страната ни“, категорична е тя. Според нея би било добре всички родилни клиники да са на високото европейско ниво, към което се стреми „Майчин дом”. „След ремонта, който направихме, родилните зали вече са самостоятелни и жените се чувстват комфортно, в обстановка, близка до домашната“, добавя Нели Маринова.
Акушерството е изморителна професия, тъй като е свързана и с доста физически усилия. „Чувала съм за практикуващи акушерство представители на силния пол по света и мисля, че мъжката издръжливост ги прави подходящи за тази професия. Както има мъже акушер-гинеколози, защо да няма и мъже акушери?!“, пита риторично акушерката. 
Феминизацията на професията обаче продължава да е тотална. Данните показват, че в Белгия например мъжете акушери са едва 10, в Холандия – 50, а по данни от 2010 г. немската здравна система разполага с един-единствен мъж акушер.

 Да прогонва страха 
„Благодарение на опита си акушерката развива интуиция и когато види една бъдеща майка, може да предвиди какво ще е поведението й по време на раждането. В голяма степен тя трябва да е психолог, за да помогне на жената да преодолее страха от неизвестното, с което свързва раждането. Много ефикасни за това са предварителните срещи. В нашето училище за бъдещи родители съм забелязала как в началото погледите на много жени са втрещени от страх и паника, но в края на курса те са коренно различни. И когато ги приемем в отделението за раждане, фактът, че се познаваме, ги успокоява. Благодарение на предварителната подготовка те много по-лесно възприемат обясненията и напътствията на акушерката в хода на раждането“, отбелязва Нели Маринова.

„Както има мъже акушер-гинеколози, защо да няма и мъже акушери?!“

Раждане за... час
Един от любопитните спомени в дългогодишната практика на старшата акушерка е за жена, която впечатляващо бързо е родила първото си дете. „Бях акушерка с 6-годишен стаж, когато тази бременна от Сливница постъпи при нас с 5–6 сантиметра разкритие. Нямаше и час и бебето й се появи на бял свят. А когато при втората си бременност ни се обади, че са започнали родилните й контракции, й казахме на мига да се изстреля към родилното. Повечето бъдещи майки си представят, че бързото раждане е голям късмет и е свързано с по-малко болка. Но то не е най-благоприятното и най-здравословното. Раждането е физиологичен процес, за който е нужно време“, твърди старшата акушерка.