Почти 80% от бъдещите майки се страхуват от раждането и от болката, свързана с него. Всъщност неприятното усещане е породено от контракциите, чрез които матката се опитва да „изхвърли” плода навън. 9 месеца бебето се развива в уюта на околоплодния мехур и не подозира какво го чака при около 12-часовия път към белия свят.

В очакване на четвърто бебе на 47 години

Матката е орган, съставен предимно от мускулни влакна. Контракциите са съкращения на гладката й мускулатура. Причините за тях са много – механични, химични и хормонални промени в организма на бременната. Контракциите се влияят от централната нервна система и от психичното състояние на бъдещата майка. Могат да се появят само от дразнене на кожата или на зърната на гърдите или дори от чревния тракт. Ако се чудите какво представляват, спомнете си болките преди мензес. Контракциите са различни по сила, честота и времетраене. Те се появяват през бременността, по време на родилния процес и в плацентарния период.

Защо ме свива коремът?
Не мислете, че ще усетите контракциите само по време на раждането. Свиванията на матката през 9-те месеца са т.нар. Бракстън-Хикс контракции или “фалшиво раждане”. Те са по-слаби, краткотрайни, неритмични. Понякога се придружават с болка и приличат на периодично стягане на долната част на корема. Не зачестяват, а с течение на времето интензитетът им не се променя. Все пак обаче „фалшивото раждане” не е съвсем безобидно. Ако болките и стягането продължат, консултирайте се с акушер-гинеколога си. Обикновено проблемът изчезва след няколко дни покой, а при по-тежките случаи – след прием на медикаменти. Най-вероятно ще усетите подобни контракции и в края на бременността. Те подготвят организма ви (родилния канал и маточната шийка) и бебето за раждането.

Да сбъднеш мечтата си за трето дете след 40-годишна възраст

Време ли е?
Родилните контракции предизвикват раждането. Много жени се притесняват, че няма да направят разлика между предварителните и истинските. Възможно е маточните контракции да започнат като ритмични, но след известно време да спрат и това да доведе до забавяне на разширението на шийката на матката. В такъв случай става въпрос за т. нар. „лъжливо" раждане. След известен период обаче процесът се подновява.

Може да разпознаете истинските контракции по няколко признака:
 - Появяват се на равни и чести интервали.
 - Периодът между тях постепенно се скъсява.
 - С напредване на времето стават по-силни.
 - Обхващат корема и гърба.
-  Болката се засилва.
- Обикновено родилните контракции са придружават с изтичане на слузесто-кръвенисто течение, т.нар. „слузеста запушалка", или с изтичане на околоплодни води.

Изтичането може да е бавно процеждане на течност и изобщо да не го забележите или пък внезапно изпускане на цялото количество. Ако още не сте в болницата, когато се спука околоплодният мехур, обърнете внимание на часа, цвета и количеството на водите. След това веднага тръгнете за родилния дом. В началото всяка контракция започва постепенно, достига връхната си точка и след това затихва. През първите часове контракциите са през около половин час. Постепенно стават все по-чести, продължават по-дълго и са по-силни. Тръгнете към родилния дом, когато имате редовни болезнени контракции през 4–5 минути, продължаващи 30–35 секунди.
Трудно може да се определи броят на контракциите. Обикновено при раждащите за първи път жени те са повече. Най-силна болка се появява, когато започват изглаждането на маточната шийка и разкритието на цервикалния канал. Свиването на матката води до пълно разкритие на маточната шийка (10 см), при което бебето може да се роди.
В началото на раждането контракциите се появяват през около 15–30 мин, а малко преди бебето да се роди – през 2–3 мин. През първите часове болезненото свиване на матката продължава около 15 сек, в края – 1 мин.

Развива ли се според нормите детето ви?

Нищо не е свършило
Бебето е в ръцете ви и вече сте щастлива майка на малко плачещо създание. С раждането му обаче контракциите не спират. Добрата новина е, че няма да ги усещате, но те ще продължат и в плацентарния период. Възможно е да си спомните за тях, когато кърмите, но в повечето случаи след време отминават… до следващото раждане.

Д-р Блага Петрова, акушер-гинеколог