С всеки ден мъничето ви изненадва с нещо ново. Вие сигурно внимателно следите неговите прояви. Вълнувате се дали се развива според нормите, или изостава? Предлагаме ви тест, който може да ви ориентира.

ПРИСЪЕДИНЕТЕ СЕ КЪМ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

1. През второто полугодие (след 5-ия месец) детето все още предпочита да разглежда само ръчичките си, но не и да посяга към играчки. Защо е така?


А. Така то обича да се забавлява.
Б. Психичното му развитие закъснява.

2. Бебето поставя играчка или друг предмет в устата си. Какво означава това?
А. То е гладно.
Б. Чрез това я опознава.

3. Дали, ако бебето реагира на силен шум, означава, че то чува и няма пречка да проговори?
А. Не е сигурно.
Б. Да, вярно е.

4. Има ли някакъв проблем в емоционалната връзка между малкото дете и майката?
А. То се разплаква, когато тя излезе и му липсва.
Б. Плаче и при завръщането й.

5. Кога детето проговаря с отделни осмислени думи?
А. На 7–8-месечна възраст.
Б. Към края на първата година.

6. Защо дете на 1 ½ год. отказва да се подчини на забраните и наставленията на възрастните?

А. Прави го от инат.
Б. То навлиза в нова фаза на развитието си.

7. Ще дадете ли молив на своето дете, ако то на около 1 ½ се опитва да оставя следи по листа? 
А. Не, рано му е – то още е много малко и ще нашари навсякъде.
Б. Да, ще му дам. Нека постепенно започне да се учи и на това умение.

8. Дали чрез драсканиците си по листа детето ви под 3 год. разкрива някои свои преживявания и черти на характера си?
А. Не, то още не е овладяло добре елементарни графични умения.
Б. Напълно възможно е.

9. Ще потърсите ли мнението на специалист, ако детето ви след навършване на 2 ½ год. още не се изразява с кратки изречения, съставени от две думи?
А. Не има време. Ще изчакам.
Б. Ще обсъдя това с детски психолог или логопед.

Верният отговор според експерта – д-р Маргарита Поппандова, детски психоневролог

1 – Б. Разглеждането на ръцете е характерно и нормално занимание през първите месеци. Но след 4–5-ия месец бебето започва да посяга и да хваща висящи, а по-късно и подадени му играчки. Това е нова крачка в неговото психично развитие. Все още обаче до края на първата година някои деца понякога продължават да разглеждат ръчичките си.

2 – Б. Поставянето на предмети в устата е по-примитивен и ранен начин за тяхното опознаване. Той се изживява с времето и се заменя от манипулативните, по-съвършени действия за разгадаване на предметния свят. Това става чрез ръцете – те не само опипват, но вършат и активни движения.

3 – А. За да проговори, детето трябва да има съхранен слух не само за силните шумове, но да възприема и звуците на човешката реч (т.нар. социалноадекватен слух). Важно е да установите дали детето реагира на разговорна реч около него.

4 – Б. Детето, което плаче не само при раздяла с майка си, но и когато тя се появи, не е формирало трайно сигурна емоционална връзка с нея. Защо появата на мама не го успокоява? Вероятно то я вижда рядко, бои се, че тя пак ще изчезне за дълго или дори когато са заедно, тя не му обръща достатъчно внимание, не му създава увереност, че го обича. То не е убедено в нейните чувства и подкрепа.

5 – Б. Към 7–8-ия месец детето произнася разнообразни звукосъчетания, които наподобяват думи. Това са само упражнения, които подготвят детето по-късно да произнесе своите първи осмислени думи (около 10–12-ия месец).

6 – Б. Към средата на втората година започва т.нар. от психолозите „период на първи пубертет“. Малкият човек става по-самостоятелен. Усеща все по-уверено своето „Аз“. Чрез негативизъм и неподчинение той се стреми да се доказва като отделен индивид, макар че още дълго остава зависим от родителите си. След 3–4-годишната възраст този стадий отминава. Това ще стане по-леко, ако сте гъвкави и толерантни, или по-трудно, ако сте непреклонни и на всяка цена се налагате на малчугана.

7 – Б, 8 – А.  Така както детето се научава да реди кубчета, да хваща и да ползва лъжичка, така ще може да държи и молива, макар и несръчно. На него ще му е интересно да вижда как под ръчичката му върху листа се появяват някакви щрихи. Някои психолози твърдят, че от това дали детето, преди да е навършило 3 год., прави по-дребни или по-едри драскулки, ще проличи бъдещият му характер. Това е твърде пресилена прогноза! До тази възраст малчуганът не може да изобразява нищо по предварителен замисъл. „Рисува“ само подражателни линии и кръгчета. Тази „предизобразителна“ дейност обаче е наложително да се стимулира.

9 – Б. Като краен срок за появата на първото кратко изречение от 2 думи се смята възрастта 2 ½ год. Причините за закъсняването могат да са различни, затова е добре е да се направи консултация със специалист.