Всяко семейство, минало през пътя на инвитро процедурите, цени високо помощта, която държавата оказва. Подкрепата е наистина силно необходима. 1 млн. лв. повече  са заложени в бюджета за 2023 г.  -  държавата увеличава парите за инвитро процедури! Статистиката показва, че от създаване на фонд „Инвитро”, държавата е успяла да помогне за раждането на над 15 хил. деца. Едно от тях е и дъщеричката на Снежана.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

„Нашият път е много дълъг, много труден. 5 години, изпълнени с инвитро процедури с доста неуспех. Когато видиш само една чертичка, разочарованието е много голямо”, разказва Снежана Ненчева пред NOVA.

След над 20 тежки процедури, родителите на малката Карина най-сетне сбъдват дълго чаканата си мечта. И са благодарни на акушерката, която е била с тях през целия път.

„Тя е кръстена на доктор Дерменджиева”, добавя Снежана.

През годините д-р Дерменджиева е помогнала на десетки семейства. 

„Днес ще направим брой 400 - трансфер. Много, много, много бебета са родени след инвитро процедури”, каза Катерина Дерменджиева, акушер-гинеколог, ембриолог.

Момиченце на годинка бе спасено след прием на миша отрова

"Ако новият бюджет бъде одобрен окончателно, семействата в нужда ще получават по 6000 лв. за една процедура, вместо сегашните 5000. Идеята е от януари да има и ново увеличение.

Това, което искам да запазим, е видът и обемът дейности, които финансираме, но да се увеличи единичната цена на инвитро процедура”, заяви Мария Георгиева, директор на ЦАР.

Роди се Петър - 43-ото инвитро бебе на Столична община

„Най-скъпо струващите процедури в едно инвитро оплождане, една процедура по инвитро, е именно ембриокултивацията и средите, които се използват за отглеждане на ембриончетата. Също така скъпо струващите медикаменти, които се използват за стимулация на яйчниците. Тези инжекции понякога не стигат”, обясни  Дерменджиева, акушер-гинеколог, ембриолог.

По данни на Центъра за асистирана репродукция през 2022 г. родените деца вследствие на инвитро процедура са се увеличили с около 3% спрямо предходната година. А Снежана съветва семействата да не губят вяра.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

„Просто да вярват, че чудото ще се случи”, добави Снежана Ненчева.

Източник: https://www.pariteni.bg/