Високите температури са изключително рискови за бебетата и малките деца. Мили родители, не забравяйте това и се уверете, че взимате всички нужни мерки. А кои са те? Споделяме най-ценните препоръки сега. 

Основно правило - не позволявайте на детето да играе под жаркото слънце повече от половин час! И задължително прекаравайте часовете по обяд за закрито, хладно място. 

Излагането на горещини забавя растежа на плода в утробата

Не покривайте детски колички с плат! В стремежа си да предпазят бебето от слънчевите лъчи, родителите често се изкушават да покрият детската количка. Така обаче те спират топлината и я задържат вътре. А това, със сигурност, не би оказало положителен ефект върху физическото състояние на мъничето.

Обличайте малчугана със светли, леки дрешки, от естествени, дишащи материи! Не забравйте да покривате главичката. 

Предлагайте редовно ВОДА на детето! Уверете се, че малчуганът приема достатъчно количество течности в горещите дни, за да поддържа хидратацията си. Стремете се напитките да бъдат единствено вода или натурални сокове без захар. Не давайте газирани напитки!

СЛЪНЦЕЗАЩИТАТА - задължителна е! Нанасяйте слънцезащитен крем с висок фактор и защитавайте всички изложени участъци на кожата, включително лицето, ушите, шията и ръцете.

Д-р Ива Гаврилова: Слънцезащитата е превенцията на всички кожни злокачестевни тумори

При пътуване - в никакъв случай не оставяйте детето само в автомобила, дори и за кратък период от време! Вътрешната температура може да се повиши бързо и да се превърне в риск от топлинен удар. 

Следете метеорологичните прогнози и се информирайте за предупрежденията за горещини! При необходимост, ограничете дейностите на открито или потърсете охладителни центрове или обществени пространства с климатизация, за да бъдат децата далеч от високите температури.

Слънцето повишава шанса за бебе

Наблюдавайте за признаци на прегряване и топлинен удар! Бъдете внимателни към децата и търсете симптоми на прегряване, например загуба на съзнание, главоболие, гадене, бързо дишане или увреждане на кожата. Ако забележите такива симптоми, незабавно потърсете медицинска помощ.

Бъдете внимателни и изключителни отговорни - винаги се стремете да предпазите детето от вредното въздействие на горещините.