Деца с тежки отравяния бяха спасени от лекарите във Второ педиатрично отделение на МБАЛ-Пазарджик, съобщиха от здравното заведение. Най-малкото от тях е на 1 година и 11 месеца, а най-голямото на 16 години.

Лекари спасиха 9-годишно дете с рядък тумор

Момиченце на 1 г. и 11 месеца от село Исперихово е постъпило в болницата, след като е приело миша отрова. Детето било забелязано от своята майка да дъвче розови зрънца. „Не се знае какво количество от отровата е успяло да погълне, но отравянето с такава отрова е много опасно“, обясни педиатърката д-р Мария Митева.

Лекари спасиха бебенце, мазано с аспирин

12-годишно момиче от Белово е прието в Интензивния сектор на отделението, след като по погрешка е приело неизвестно количество разредител за боя. То объркало шише за вода с такова, в което било съхранявано опасното вещество и отпило няколко глътки. Детето е прието в незадоволително общо състояние.

16-годишно момче и 13-годишно момиче от Пазарджик са се отровили след смесването и изпиването на неизвестно количество алкохол (бира, водка и уиски). По-голямото дете е прието в алкохолна кома и в доста тежко състояние.

Лекари спасиха недохранено бебе в тежко състояние

„Всички случаи приключиха благоприятно, но искаме да кажем на родителите, че е необходимо да се провеждат повече разговори с децата. Те няма как да бъдат изолирани от обществото и околния свят, но ако знаят за опасностите от употребата на опасни вещества, ще се замислят и ще знаят как да се предпазват и да не ги употребяват. Що се отнася до токсичните вещества, те трябва да се съхраняват на недостъпни за децата места, а шишетата, в  които  са сипани, да бъдат и надписани. Не разхвърляйте из домовете си отрови за гризачи и насекоми, които могат да попаднат в детските ръце“, посъветва още д-р Митева.

Източник: https://www.flashnews.bg/