Дежурните детски градини са определени за юли и август, каза пред БНР Мария Минчева - директор на Дирекция "Образование" в Столична община.

Изчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

"Определянето на график за работа на детските градини през летния период не е за първа година. Дежурни градини съществуваха и преди 2019 г. като изключение се направи само в годините, в които имаше Covid-19. Целта на въвеждането им е да могат именно през летния период да се направят ремонтните дейности. В много градини има заложи такива дейности, които ще се извършват със средства от СО и ще се изпълняват от районните администрации".

Лекари от Пирогов ще преглеждат безплатно деца

За летните месеци се въвеждат сборни групи, посочи тя и обясни, че определянето на дежурните детски градини се извършва от директорите и районните администрации

"Директорът е този, който създава организацията в детската градина. Когато има комуникация и разбиране, тогава няма да има сигнали и жалби".

Мария Минчева призна, че има недостиг на места за 4-годишните. Но успокои, че до края на годината ще се открият около 2000 нови места. 17 нови детски градини ще отворят врати до края на годината, обяви тя.

12-годишният Виктор се гордее със 105 медала от турнири по плуване
 
"Родителите трябва да бъдат спокойни, че децата ще бъдат обхванати". 

"За всеки родител неприетото дете в детска градина е проблем. Основният ни ангажимент е към децата от 3 до 6 години, защото там се провежда образователен процес. Под 3-годишна възраст това е грижа за децата. При тях процесът е по-бавен", коментира още Минчева. 

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст
 
По думите ѝ с промяната на Наредбата, която влезе тази година, има въведена санкция за родителя - ако детето не посещава детска градина в рамките на 30 дни, детето се отписва. Вече не може да се случва т.нар. "пазене на място". 

"Ако родителят не може да докаже с документи ползваните от него предимства при кандидатстване за детска градина, тогава директорът отказва записване", подчерта още тя. 

Източник: https://bnr.bg/