Образователната платформа Книговище тържествено връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места

Събитието на 18 май в кино Кабана в София беше вълнуващ празник за деца, учители и родители, който мотивира и още повече сплоти книговищната общност на четящите, любознателните и мислещите деца. 

Литературно четене събра средства за дечица, борещи се с тежки заболявания

Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец в периода октомври 2023  - април 2024 са получавали месечните дигитални награди на платформата. А в категорията „Творец“ бяха отличени децата, които са създали най-много въпросници по детски книжки за "Книговище". 

14 класа от цялата страна получиха приза „Читатели на 2024“, а 41 деца спечелиха индивидуални титли „Читател на 2024“. Най-четящите са от Бургас, Варна, Враца, Димитровград, Етрополе, Костенец, Кресна, Перник, Пловдив, Русе, Самоков, Свищов, Силистра, София и Хасково.

Виктория Байрактарова - момичето, което само за година прочете 552 книги

Априлското състезание по четене с разбиране за трета поредна година увлече децата на България в едно забавно, но най-вече книжно състезание!  3251 деца се включиха в надпреварата. Въпросниците на Книговище бяха решени цели 153 719 пъти! 

Акцент тази година беше възможността да се създават въпросници и децата пораснаха като автори. 108 деца обогатиха библиотеката на платформата с 387 книговищни въпросника! 

35 класа бяха отличени като „Най-четящите класове“, а 32 деца получиха индивидуални награди в категория „Шампион по четене с разбиране и творец“.

Николай, едва в четвърти клас, а вече издал втората си книга

В Априлското състезание по четене с разбиране най-добре се справиха децата от градовете Благоевград, Ботевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Велинград, Враца, Горна Оряховица, с. Градина, Гоце Делчев, Добрич, Етрополе, Кнежа, с. Костандово, Кресна, Монтана, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Пловдив, Правец, Разград, Русе, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Силистра, София, Търговище и Хасково.

Вижте всички наградени ТУК

Специален гост на награждаването беше детската писателка Петя Кокудева.

Участваха младите изпълнители от група „Крилати китари“, които показаха истинско майсторство на сцената. 

Събитието завърши с хита на рап дуото Яна и Стефчо „Яко е да знаеш“, който дава надежда, че сред децата се заражда нова мода – да бъдат знаещи.   

'Чин Чин' - книга за вярата по пътя напред и желанието да помагаш

„Получихме десетки благодарности и поздравления от учители и родители, което ни носи увереност, че работим в правилната посока и нашата платформа успява да направи света на книгите по-достъпен и желан за децата“, казват от Книговище. 

„Вие ни вдъхновявате, поддържате желанието ни да четем, четем, четем....“, пише класен ръководител на 2. клас.

„От началото на учебната година децата с голямо вълнение чакаха да дойде април месец, за да се впуснат в предизвикателството. Голямо удоволствие им доставя и четенето на прекрасните ви детски новини. Благодаря за тръпката към четенето, която посявате в учениците чрез вашите инициативи“, написа учител по БЕЛ на 7. клас.

Книжна колекция сплотява семейството около Световния ден на книгата

 „Радваме се, че има тази страхотна платформа, достъпна за децата ни, която ги стимулира да четат и творят на воля. Не спирайте да сте част от искрата, която кара децата да търсят различни четива, които да ги обогатяват и ограмотяват! Благодарим ви за страстта, с която работите тя да става все по-интересна, разнообразна и богата!“, написа един от родителите.

„Благодаря за чудесното състезание и за усилията, които полагате, за да развиете и затвърдите любов към четенето – толкова необходимо в наши дни“, казва друг родител.  

Априлското състезание и награждаването се реализират с подкрепата на Столична програма "Култура" на Столична община и Фондация "Америка за България".

За Книговище: 
Образователна платформа с 5500+ въпросника по учебни материали, приказки, енциклопедии, романи и детски новини.

Дом на първата българска медия с новини за деца – „Вижте“, която разказва за събитията в България и по света на език, интересен и разбираем за децата.

Пространство за учене чрез игра, достъпен инструмент за насърчаване на любознателност, на удоволствието от четенето и четенето с разбиране.