УНИЦЕФ, Детският фонд на ООН, призовава за създаването на условия и гарантиране на достъп до специализирани услуги, включително безплатна психологическа и правна помощ за пострадалите от насилие. Това съобщават от пресцентъра на УНИЦЕФ-България. Оттам се присъединяват към обществената и политическа реакция по случаите на насилие, станали известни в последните няколко седмици.

Бременна жена сигнализира за постоянен съседски тормоз

От УНИЦЕФ изразяват подкрепа към пострадалите и призовават за нулева толерантност към насилието в цялото ни общество.

"Насилието над жени и насилието над деца са признати за глобални предизвикателства, свързани с правата на човека и общественото здраве и влияят негативно на равенството между половете и обществения икономически интерес", коментират от УНИЦЕФ.

"Изследванията показват, че е трудно, дори невъзможно, да се предотврати една форма на насилие (като пренебрегване или злоупотреба с деца), когато е налице друга форма (като насилие от страна на интимен партньор)", посочват също от организацията.

Не само промяна в нагласите на обществото към насилието, но и ефективни закони, политики и мерки за превенция и подкрепа на пострадалите са нужните стъпки, според УНИЦЕФ, за справяне с проблема.

20-годишна майка роди второто си дете на автогарата в Белград

Като добра практика в областта на услугите за превенция и закрила от насилие от УНИЦЕФ изтъкват детските центрове за застъпничество и подкрепа „ЗонаЗаКрила”. Те предоставят подкрепа за деца, жертви на насилие, и за техните семейства. Услугите са безплатни и достъпни денонощно. Сред тях са: кризисна интервенция, консултации, правна помощ, психологическа и социална подкрепа и др., напомнят от УНИЦЕФ.

От организацията съобщават, че подновяват кампанията за набиране на средства и прилагането на модела за интегрирано предоставяне на подкрепа в областите Кюстендил, Варна и Ямбол. УНИЦЕФ споделя посланието на Мирослава, потърпевша от насилие, към другите жени. Видеото към нейната история е достъпно тук.

След удари в корема бременна жена губи бебето си

Миналата седмица премиерът Николай Денков обяви предприемането на над 15 мерки за осигуряване на превенция и подкрепа на пострадалите от насилие. Той проведе среща с представители на четири министерства – на вътрешните работи, на труда и социалната политика, на правосъдието и на образованието и науката. Повод за нея бе възложената задача към ресорните министри да идентифицират неработещите механизми за справяне с насилието в управляваните от тях сфери и да посочат възможности за тяхното подобряване, припомня "24 часа".

Източник: https://novini.bg/