Кампанията „По-здрава усмивка“ се провежда в област Враца. Инициативата на Националната пациентска организация ще обхване 1 345 първокласници, които ще имат възможност да се научат как по-добре да се грижат за здравето на своята усмивка. Това обясни регионалният координатор на организацията по проекта „Активни граждани за местни и национални реформи в здравеопазването“ Гергана Гиздина. По думите ѝ кампанията е организирана след проучване на оралното здраве на децата:

Калкулатор за цвета на очите на бебето 

"Констатирахме, че всяко четвърто дете, на възраст под 18 години, има поне едно извадено зъбче, а по-лошото е, че родителите намират това за нещо нормално. Така решихме, че трябва да се работи за подобряване здравната култура на подрастващите. Всъщност камапнията цели да обхване всички първокласници в областта. Ние вече посетихме 250 от тях в пет пилотни училища във Враца."

Лекарите по дентална медицина са категорични, че основната причина за влошеното орално здраве на децата е повишеният прием на сладки храни и занижената орална култура.

Рискова бременност, шепичка щастие и един специален жест

Всяко дете от областта ще получи паста за зъби, съобразена с неговата възраст, а д-р Таня Барашка, специалист в областта на детската дентална медицина, ще провежда кратки и практични образователни беседи или ще се обръща към децата със специално видео, в което нагледно, ще показва правилата за добра орална грижа.

Източник: https://bnr.bg/