Покрай плъзналите страхове и конспиративни теории за ваксините по време на ковид пандемията много хора отказват да имунизират себе си и децата си и срещу други сериозни заболявания. Резултатът е, че вече се забелязва увеличаване на заболеваемостта при някои от тях, които са опасни и животозастрашаващи. За това алармира пред "Марица" д-р Костадин Сотиров, председател на джипитата в Пловдивска област.  

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

В момента се наблюдава увеличаване на случаите с варицела.  Да не се имунизираш срещу такова сериозно заболяване, след като има изпитана ваксина, граничи с глупост и безотговорност. Тя не е от задължителните, но не е и скъпа. Правят се две апликации от 70-80 лева. А когато става въпрос за деца, вече говорим за родителска безотговорност и суеверие. Покрай ковид, когато хората се изплашиха заради различните мнения, които се тиражираха в публичното пространство, спряха да поставят и другите ваксини. Стига се до такава безотговорност, че родители водят здравото си дете да си играе с болно, за да се зарази, да изкара болестта, докато е още малко и да получело естествен имунитет, защото възрастните изкарват заболяването по-тежкоЗащо трябва да заразяваш насила детето си, след като има ваксина? А от варицела всяка година има смъртни случаи. Може да са един-два, ама децата не са статистика - това са семейни трагедии“, ядосва се д-р Сотиров.

Той напомня, че ваксината срещу варицела се поставя, след като детето навърши годинка, и е абсолютно безопасна. При това веднага след имунизацията хлапето може да отиде на детска градина или ясла и не е нужно да стои у дома. 

"Ваксината дотолкова е пречистена, че в момента на поставянето детето може да е настинало, да е с температура до 38-38.5 градуса, това го пише в инструкциите. Дори ако в детската градина има случаи на варицела, контактните деца могат да се ваксинират до третия, най-късно петия ден и също ще са защитени. Няма да се разболеят, дори да са с една доза. Ваксините срещу различните видове шарка също могат да се поставят при болни деца с температура до 38, 5 и да им създаде имунитет.

При бебета, родени чрез секцио, ваксините имат по-малка ефективност

Суеверието, невежеството и неграмотността е обхванало хората по отношение на ваксините. И това е, въпреки че педиатрите обясняват на родителите кои ваксини са безплатни и кои се купуват, кои за задължителни, кога е периодът за имунизации и всички останали подробности около поставянето на ваксините.  Хората спряха да вярват на обоснованата научно информация и подлагат на риск живота на децата си и своя собствен“, разказва впечатленията си лекарят.

Още по-голяма е драмата с ваксините срещу рака на маточната шийка, които са безплатни. Поставят се след 9-годишна възраст и са в употреба близо 20 години.

 „Това са толкова изчистени ваксини, че също могат да се поставят, докато детето е с температура до 38 градуса. Всеки ден умират по две жени с рак на маточната шийка. И това, при положение че имаме безплатна ваксина, която да пази живота им. Младите момичета, дори да не се разболеят от рак, са застрашени от папиломни вируси. Това са тези брадавици, които се появяват по бедрата и гениталиите. Това обаче са само външните прояви, козметичният дефект. Папиломни инфекции получават и момчетата, и момичетата, а те в повечето случаи водят до безплодие. И после ще правим инвитро. Защо ще се подлагаш на тежки процедури, ще си причиняваш психически травми, като е можело да се ваксинираш и да го нямаш този проблем“, гневи се шефът на пловдивските джипита. Той допълва, че ваксината е същата и за момчета, тъй като и те са застрашени от папиломни инфекции, от които последствията и при тях често са безплодие.

"В Шотландия, Израел, Австралия и други страни имунизират и момчета, и момичета поголовно. Там няма заболели от този тип рак.  За сравнение, в тези държави са имунизирани 98%, а в България са само 2 на сто. Там родителите го правят доброволно, без ваксината да е задължителна“, казва д-р Сотиров. 

Заради липсата на интерес от страна на родителите, които не ваксинират дъщерите си, за момчетата у нас тази ваксина все още не е безплатна. "Цената от 100 лева може да отдели всяко семейство, когато става въпрос за здравето на детето му.  Много родители смятат, че тези имунизации причиняват безплодие и рак, а е точно обратното“, убеден е д-р Сотиров. През последните години броят на смъртните случай при жени с рак на маточната шийка е скочил два пъти, сочи сухата статистика. 

Източник: https://www.marica.bg/