Бременността е само за жени, казвате… Уви, да! Природата е подредила нещата така, че само нежните потомки на Ева даряват Новия живот. Хилядолетия ролята на мъжете е била главно като… донори на сперма. Все по-често бъдещите татковци проявяват жив интерес и към това загадъчно събитие – бременността. Това, разбира се, никак не е лесно. Ето няколко простички правила, които мъжете могат да спазват, за да се почувстват поне малко… бременни.

С ръка на корема
Не е добре през 9-те месеца да сте само наблюдател и отстрани да гледате как партньорката ви се променя. Показвайте й, че се радвате на непрекъснато нарастващото й коремче. Слагайте ръка върху него, за да усетите, когато бебето рита. Пускайте му любимата си музика, а защо не му почетете някоя интересна книга като… последния роман на Стивън Кинг. Водете дневник на бащата – той ще ви помогне да се сетите за нещата, които искате да обсъдите с половинката си. Интересувайте се от развитието на бебето в различните периоди. Ще се изумите от непрекъснатите промени, които настъпват.

Бъдете там
Колкото и да сте зает, все ще намерите един час месечно, за да посетите женската консултация с половинката си. Не се срамувайте да задавате въпроси на лекаря и на акушерката.
Не пропускайте възможността да видите бебето на ехограф. Ако партньорката ви се подложи на амниоцентеза или на друга, по-сложна процедура, бъдете до нея. Тя ще оцени загрижеността ви и ще се чувства по-уверена. Помислете и за собственото си спокойствие – любимата няма да ви натяква дълги години, че сте я изоставили в най-трудните моменти от бременността.


Посещавайте заедно училището за родители. Вече има съботно-неделни занятия и няма да ви е невъзможно. Ще се изумите колко много теми пряко ви засягат.

“Не” на бирата
Никой не е казал, че да си баща е лесно и жертвите започват още от бременността. Забравете за цигарите и алкохола – половинката ви със сигурност вече се е отказала от тях. Хапвайте повече плодове и зеленчуци. Съобразявайте менюто си с това, което Тя обича. Забравете храните, от които й става лошо.
Ако имате възможност, от време на време излизайте по-рано от работа. Разхождайте се, правете упражнения, ходете на плуване или фитнес… и всичко това заедно с Нея.

“Тялото ти е страхотно!”
Не е ли великолепна?! Закръглено коремче, секси бюст, сияйна усмивка. Обичайте тялото на партньорката си. Снимайте я непрекъснато и сравнявайте снимките всеки месец. С напредването на бременността тя най-вероятно ще се чувства все по-непривлекателна.
Успокойте я, покажете с думи и действия, че все още за вас тя е красива. Сексът вече е в миналото? Добрата новина е, че може да се наслаждавате на други по-изтънчени “мъчения”, например еротичния масаж.

Време за пазар
Досега тя е пазарувала, чистела, готвела… Е, време е да поемете повече от задълженията й вкъщи. Оставете я да мие чиниите или да пълни пералнята. Все пак трябва да има равноправие.
Купувайте й цветя, шоколад или пък я изненадвайте с пуканки.

Хайде зад волана
Запомнете маршрута до болницата. Звучи ви познато, нали? Може 100 пъти да сте ходили дотам, но… винаги има едно “но”. Опитайте да предвидите всички варианти – ако улицата е затворена, ако вали проливен дъжд, ако на съседната пряка е станало произшествие…

Когато удари часът
Били ли сте в казармата? Сигурно да. Е, не е било лесно, но сте го преживели. Затова, ако бъдещата майка ви помоли, бъдете с нея по време на раждането. Помогнете й за багажа, запишете на касета любимата й музика, дръжте ръката й, правете й масаж… Ако сте достатъчно смел, прегърнете бебето веднага след като се роди и срежете пъпната връв.