След всяка среща с поредния отличен специалист обогатяваме опита си, научваме много ценни съвети и се превръщаме в подготвени, уверени и смели родители. Ето, че вече и единадесети епизод от поредицата „Pufie Talks с любими специалисти“ е тук. От вчера и той е част от богатата палитра с видеа в YouTube канала на Pufies Bulgaria. Ако не сте го гледали, побързайте да го направите още сега.

Гост ни беше Михаела Ангелова, психолог и семеен консултант, а темата, която обсъдихме, бе: „Семейни взаимоотношения след появата на бебето“. До Михаела, в уютния ни кът, мястото на водещ отново отредихме на любимата Никол Станкулова. Надникнахме в дълбочина в една любопитна и важна тема.

Pufie Talks с любими специалисти – Емоционално здраве на майката с психолог Михаела Ангелова

Да, на всички ни е известно – след раждането приоритетите се променят. Съществува ли начин, по който да запазим хармонията в семейството, изграждайки здрава и пълноценна връзка мама-татко-дете? Ето какво ни сподели по въпроса Михаела: „На първия етап приоритет е бебето да се чувства добре, да е нахранено, майката да се чувства добре, отпочинала, колкото е възможно, и бащата да се включва в грижата.“

Какви отговорности се падат на мама, с какво е нужно таткото да помага и къде е точният баланс?Мъжът се адаптира първо към ситуацията, когато жената го покани.“ Нека тя го подтикне да присъства в грижите. Тук обаче е важно майката да няма особено високи критерии и да позволи на мъжа да бърка.  

Ако бебето е второ за семейството – как се чувства първото дете? „Когато става дума за голямото дете, е добре още в началото да започне да му се обяснява какво следва, че ще има братче или сестриче, че коремът на мама ще расте…“ Ключово е да се позволява и да се отваря пространство на детето да пита. И ако се появи ревност, нека не осъждаме и не критикуваме голямото дете.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Да поискаме ли помощ от близки? Ето какво мнение ни представи нашият гост. Убеждението, че ако дадеш на някого детето си да го гледа ще бъдеш провалила се, несправила се, критикувана, е абсолютно грешно. Всички имаме нужда от помощ и в момента, в който една майка си позволи да помоли за такава, тя ще осъзнае колко всъщност е хубаво това.

В края на нашия разговор Михаела ни даде цели 3 съвета, с които да постигнем хармония и баланс в семейните отношения. Кои са те, разберете сега. Припомняме и за чудесните награди, които ви очакват, гледайте: