Всичко започна с идването на 19-ия ми рожден ден. Отпразнувах го заедно с приятеля ми Пламен, в компанията на наши приятели. Решихме да завършим опияняващата нощ с бурна дискотека. Докато вървяхме към избраното заведение, аз и приятелят ми изостанахме малко от компанията. Когато стигнахме до центъра на града, изведнъж пред погледа ми се появи неописуемо красиво букетче от теменужки. Развълнувана, погледнах надолу и видях моя любим. Той беше коленичил пред мен, а очите му бяха изпълнени с очакване и копнеж. Така получих предложение за брак и най-важното – вече имах огромно желание за съвместен живот. Не знам как да опиша всички чувства, които тогава бушуваха в душата ми, и всички мисли, които минаха през главата ми. Бях невероятно щастлива! Един месец по-късно разбрах, че съм бременна и голямото щастие отново стана част от живота ми.

РАЗБЕРИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

В 3-ата гестационна седмица за първи път посетих женската консултация. Тогава видях нашето бебче. То беше една точица и аз не можех да повярвам, че само за 9 месеца това малко петънце ще се превърне в истинско бебе. Бях невероятно радостна – дори пророних няколко сълзи от щастие. Уви! След голямата радост започнаха проблемите. Гадеше ми се все повече и повече. Скоро след прегледа получих остри болки в корема. Изживявах истински кошмар най-вече заради притеснението и страха, че мога да изгубя нашето желано мъниче. Веднага отидох при гинеколога си и той ме посъветва да остана под лекарско наблюдение. Даде ми направление, с което ме приеха в отделението за патологична бременност към болницата по акушерство и гинекология в Плевен.

Останах в болницата известно време, изписаха ме и се прибрах у дома. Веднага се върнах на работа, но още на втората вечер получих кървене. Много се изплаших, не знаех как да постъпя. Отново ме приеха в отделението за патологична бременност. Кървенето започна да се повтаря всеки месец. Хоспитализираха ме още 4 пъти и все така никой не можеше да ми обясни коя е причината за кървенето и как тя може да се отстрани.

Ужасът, който изживявах, беше неописуем. В крайна сметка се оказа, че имам “цветна бременност”. Всичките часове, които прекарвах в страхове и притеснения, се оказаха плод на грешна диагноза...

Спешни ситуациии при малки деца

Моят гинекологът определи термина ми за края на септември. При един от поредните ми престои в болницата лекарите казаха, че терминът ми е определен погрешно и че всъщност ще раждам в края на август. Чувствах се много объркана – все пак разликата между двете дати беше около месец!

Дойде април, а с него и сватбеният ми ден – бяхме насрочили тържеството за средата на месеца. Бременността вече ми личеше, но този ден беше един от най-прекрасните в живота ми.

Времето се изниза неусетно. Август отмина, а аз все още не бях родила. На 12 септември получих леки контракции. Този ден се разхождах из града с моя приятелка, а вечерта със съпруга ми отидохме в ресторанта, където беше сватбата ни. Бях много неспокойна, нямах апетит. Останахме там до 1 ч. през нощта. Когато се прибрахме у дома, дълго не можах да заспя. Около 3 ч. след полунощ се спука околоплодният мехур и водите ми изтекоха. Отново се отправихме към болницата, която ни беше до болка позната, при акушерките и лекарките, с които през последните месеци се бяхме срещали толкова често. Този път поводът бе щастлив.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

В 9 ч. сутринта се роди нашата малка дъщеричка Виктория. Много се зарадвах, когато разбрах, че е момиче, най-вече защото знаех колко щастлив ще е Пламен. През цялата бременността той повтаряше, че бебето ще е момиче, че то ще е неговата малка дъщеричка. През 9-те месеца бъдещият татко беше неотлъчно до мен, подкрепяше ме, всяка вечер милваше корема ми, шепнеше нежни думи и така общуваше с нашата малка Виктория.

Въпреки всичко, през което преминах, аз съм щастлива – доволна съм, че се справих с премеждията. Обичам семейството си. Обичам Пламен и Виктория и им благодаря от цялото си сърце! Радвам се, че получих благословията да стана майка!

Текст: мама Албена Костова