Често се случва родителите с едно дете да чуват „предупреждение“ от роднини, приятели, пък и от непознати, че израствайки сам, наследникът им ще се превърне в малък егоист. Дали наистина детството без братя и сестри прави човека по-егоистична личност, или всичко е въпрос на възпитание? Благодарим ви за искрените мнения, споделени, ето и четири от най-интригуващите такива:

ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ''9 МЕСЕЦА''ЗА САЙТ НА ГОДИНАТА В КАТЕГОРИЯ - МЕДИЕН САЙТ

ПРО
Десислава Христова, 24 год., Перник
Имам дъщеря, която е почти на 2 години. С баща й за момента не планираме второ дете, защото живеем във време, което е много несигурно от финансова гледна точка. Смятам обаче, че всяко дете, което няма брат или сестра, става егоист. Когато не си единствено дете в семейството, се научаваш да делиш. Помня, че като бях малка, донесоха един шоколад за мен, а майка ми ме накара да го поделя и да дам половината на сестра ми. И до ден днешен сме така– делим повечето неща без кавги и спорове. Единственото дете вкъщи се научава, че всичко е за него – внимание, обич, играчки, вещи и пр. И когато това дете не е център на внимание, започва да манипулира всички около себе си (познавам такива деца). То не дава играчките си, не споделя храната си, не дава мама или тати да разговарят с някого или да гушкат друго дете. Донякъде това определя по-късно живота му. Мнението ми е, ако родителите имат възможност, трябва да отгледат две или три деца. Няма нищо по-хубаво от това да има на кого да разчиташ в трудни моменти и братско или сестринско рамо, на което да излееш мъката си.Петя, 27 год., Варна
Уравнението „Единствено дете = егоист” е вярно. Без значение какви грижи полагат родителите и как го възпитават, единственото дете е обречено да бъде егоист. Всяка троха на семейството е само за него, всяка усмивка и грижа са само за него. Аз съм трето дете и знам какво е да делиш, да мислиш и за другия и какво е да имаш в лицето на братята и сестрите си двама най-добри приятели въпреки всичко. Жалко е, че в тази социална обстановка българските семейства едва свързват двата края и се решават само на едно дете. Така се създават егоисти. Не искам да си помислям какъв ще е светът след 20 години.

КОНТРА
Илинка Василева, Копривщица
Смятам, че децата, които имат братя и сестри, от малки се учат да делят всичко свое с други-

те, но това не ги прави по-малко егоисти. Причината е, че желанието им да имат нещо само и
единствено за себе си нараства. Казвам това от личен опит. Самата аз имам сестра и цял живот си делим всичко, дори любовта на родителите ни, а това естествено дава своето отражение. Приятелят ми пък, който е отраснал като единствено дете, е много комуникативен, отзивчив и винаги готов да помага на другите с каквото може. При него липсата на брат или сестра сега се проявява в нуждата от хора, на които да помага, с които да дели всичко свое. Аз съм… по-голям егоист. И все пак всичко е въпрос на възпитание и на характер...

Пламена Найденова, 26 год., Варна
Наскоро дъщеря ми стана на 9 месеца и със съпруга ми все по-често обсъждаме въпроса дали да я дарим с братче или сестриче. Фактите от моя живот обаче ме принуждават да си задам въпроса: „Единствено дете = егоист?“ или по-скоро „Второ дете = егоист?”. Бях на 11 години, когато се роди сестра ми. Това беше денят, в който животът ми коренно се промени. Бях лишена от обичта и вниманието на родителите си, което се отрази и в материално отношение, дори започнаха да ми купуват дрехи втора употреба, за да има всичко за бебето. Смятах, че това ще е временно положение, но нещата се задълбочиха и в момента мога да кажа, че те са ми родители само по документи... Не се интересуват от моя живот, от проблемите ми. Тяхното отношение ме карат да се замисля дали няма да допусна техните грешки. Дали животът ми нямаше да е по-различен, ако бях единствено дете? Все пак децата не са играчки… да захвърлим старата, когато си имаме нова.