Здравейте, пише ви една майка – ядосана майка! Дъщеря ми не посещава ясла, знаете как е там, редовно боледуват малките, а родителите опитват някак да балансират между работата и отглеждането на дете, ние решихме да си спестим тези приключения. Към момента опцията за детегледачка също не ни допада, а баби нямаме, защото работят, освен това живеят далеч. Основното правило, което спазвам при отглеждането на моето дете, далеч не е само да е ,,добре нахранено и с чисти дрехи‘‘, но полагам всекидневни усилия за изграждане на здравословни навици – полезна храма, спорт, книги (последното, вярвам, е здраве за ума и не само…)

Защо НЕ Е толкова важно да имаме второ дете

И в здравословната графа поставям също ,,отношението на уважение към другите родители и техните деца‘‘. Какво имам предвид? Старая се да бъдат добър пример за детето ми, показвайки уважение и съобразително, например – когато сме на детската площадка, ако малката иска чужда играчка (случва се постоянно), първо пита собственика ѝ, дали може да я вземе.

Единствено дете = егоист?

Уча я да споделя и своите вещи. Ако някое дете я бутне неволно или пък нарочно, не бързам да вдигам скандали, а по-скоро да обясня защо така не е ок, как е хубаво всички да бъдат усмихнати и да измислят заедно нови идеи за игри. Невинаги имам успех, но в повечето случаи другото детенце променя поведението си и повече няма конфронтация.

Защо първите 4 години от живота на детето са толкова важни

Едно нещо обаче трудно приемам и то е да водиш детето си на детската площадка, когато е болно и не посещава ясла/градина. Има вируси, които са доста устойчиви, запазват се до две седмици върху играчките и други предмети. Малките деца често лапат ръцете си, колкото и родителите да се стараят да спазват добра хигиена, невинаги навреме успяват да извадят мокрите кърпи. Но, кажете ми, когато има болни деца, как да ги държим на разстояние? Кой дава гаранция, че не са заразни?

Как да предпазим бебето от грип

Тази безотговорност от страна на родители ме влудява, нима не могат да ги заведат в парка, да тичат по алеите, да ритат топка, да бутат количка… Защо на всяка цена следва да е на детската площадка?

Какво да правим, ако бебето има атопичен дерматит

Аз имам своя отговор, но отправям призив чрез вашата медия – моля ви, не мислете само за своя личен комфорт и удобство, когато са намесени здравето и благополучието на други хора, още повече деца!!! Сами разбирате, че всеки ден посещаваме детска площадка и за да стигна дотук и да пиша подобни неща, вече нямам търпение, нито разбиране, както и вече съм се нагледала на изключително незаинтересовани и нагли родители. Благодаря и дано накарам някои от тях да се замислят, дано….

Мама Елисавета, София