Сънят играе важна роля в развитието на бебето и малкото дете. Темата е сложна, защото винаги крие много въпроси, води след себе си малко изнервени, доста уморени и тревожни родители. А, съгласете се, когато не спиш добре в продължение на една година (или пък дори три), някак светът изглежда различен и предимно сив...

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО

Сънят е важен за физическото, психическото и емоционалното развитие на бебетата и малките деца. Недостатъчният или нарушен сън може да доведе до различни проблеми, като раздразнителност, лошо настроение, забавен растеж и нарушена когнитивна функция.

12 служителки в болница се оказаха бременни едновременно

Причини за неспокоен сън и нощно будуване:

  • Глад или преяждане: Гладното или пренаситено бебе може да има затруднения в заспиването и поддържането на съня
  • Липса на правилно изграден циркаден ритъм: Бебетата и малките деца имат ,,незрял'' циркарден ритъм, което означава, че техният биологичен часовник не е напълно установен. Това може да доведе до проблеми със заспиването и пробуждането
  • Колики: Някои бебета имат колики или изпитват друг вид дискомфорт, които пречат да спят спокойно през нощта
  • Раздяла от родителите: Раздялата от родителите или промяната в средата могат да доведат до проблеми със заспиването и съня
  • Стрес или нови умения Бебетата и малките деца могат да реагират на стресови ситуации, като не желаят да спят или спят малко и неспокойно. Придобиването на нови умения, също води до подобни ситуации -- добрата новина е, че е временно.

Решения за подобряване на съня

Създаване на рутина: Редовната и предвидима рутина преди лягане може да помогне на бебето или малкото дете да се успокои и подготви за сън. Пижама, мляко, галене по нослето, любима приспивна песничак или просто фразата ,нани-нани, време е за сън''.

Имена за момичета с три букви

Подходяща среда за сън: Осигуряването на тиха, тъмна и комфортна среда, бял шум, може да помогне на детето да заспи и да се събуди по-леко.

Борба срещу колките: Повече гушкане, носене в слинг и прием на пробиотици -- техниката Боуен също би могла да помогне, ако е извършена при опитен специалист.

Подкрепа и утеха: Нека мама и тати са винаги там, когато детето има нужда от тях. То трябва да знае, че има кой да отговори на потребностите му във всеки един момент.

Когато те наричат ТАТИ, имаш сила за всичко

Отговорно родителство: Родителите трябва да приемат факта, че всяко дете е различно и да не сравняват своето с останалите. Разбира се, когато е налице проблем, редно е да се потърси решение, например в лицето на опитен консултант по детски сън. 

А какво представлява регресията на съня?

Регресия на съня при децата се отнася до временно нарушение или влошаване на съня на детето - изменение в неговите спални навици и поведение по време на сън. Обикновено регресията на съня се свързва с периоди на развитие или жизнени събития, които могат да доведат до временно нарушение на спокойния сън, който детето е имало преди това. 

Важно е бащите да говорят с бебето, докато то е още в корема на мама

Регресията на съня може да се прояви по различни начини, включително:

  1. Чести пробуждания: Детето, което преди е спало продължителен период от време, започва да се събужда по няколко пъти през нощта.
  2. Трудности при заспиването: Детето може да има затруднения в заспиването и да или протестира, когато е време за лягане.
  3. Промени в продължителността на съня: Детето може да прекъсва съня си по-рано от обичайното или да се събужда по-късно сутринт.
  4. Промени в местоположението за сън: Детето може да предпочете да спи на различни места или да изисква родителите да го успокояват на специфичен начин, което се отклонява от предишните му навици.

Причините:

- Когато децата постигат нови моторни или когнитивни умения, като например пъзлене или пързаляне, това може да ги стимулира и да доведе до временно нарушение на съня.

-  Промени в семейната или детска среда, като преместване, родителска отсъствие, поява на братче или сестриче или промяна на дневния режим, могат да повлияят на съня на детето.

Какво 'говорят' движенията на бебето в утробата

- Силни емоции, стрес или тревожност са способни да въздействат на съня на детето и да го предразположат към регресия.

Бъдете търпеливи, това ще мине, но показвайте обич, внимание и разбиране към детето в този по-сложен етап от неговото развитие, който несъмнено се отразява върху качеството на живот на цялото семейство.