Д-р Милена Миткова е специалист по УНГ болести в София с над 13 години медицински опит. Към момента е част от екипите специалисти на Детското УНГ отделение в Клиника по УНГ болести към УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" София и МЦ НюМед / NewMed. С нея си говорим за детското здраве в посока, разбира се —  уши, нос и гърло. Вярваме, че всичко онова, което тя ни сподели, ще бъде полезно на родителите.

Коксаки вирус (болест ръка-крак-уста) атакува масово дечицата

Как да разберем, дали детето има възпаление на ушите?

В кърмаческата възраст, до към втората година, възпалението на ухото се проявява като реакция на целия организъм. Детето става неспокойно, плачливо, отказва да се храни. Много често кърмачето засмуква няколко пъти от гърдата на майката или от шишето, след което рязко се отдръпва с плач. Типичен признак е как бебето забива главичката си на едната или другата страна (в зависимост от това кое е болното ушенце), във възглавничката или на рамото на родителя. При докосване на ушната мида детето реагира с плач.

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Тези характерни симптоми, съпроводени с повишена температура, отпуснатост, вялост, нарушен сън подсказват за инфекция на ухото, при което е задължително посещението на специалист Уши-нос-гърло, преди да се предприеме каквото и да било лечение. Разбира се, можем да облекчим детето с антипиретично/болкоуспокоително сиропче през устата.  

Какво лечение се прилага при най-малките в случай на зачервени гърло и уши?

Антипиретично /болкоуспокоително сиропче през устата.  Консултацията с педиатър и/или УНГ специалист за назначаване на лечение, след преглед, е задължителна.

Варикоцеле в детска възраст - разговор с д-р Симеон Андреев, уролог

Кога хремата е повод за сериозна тревога и как да преценим точния момент за среща с лекаря?

Нелекуваната хрема е основната причина за остри инфекции на ухото, тъй като при всяко едно подсмърчане секретът от назофаринкса преминава по Евстахиевите тръби към кухината на средното ухо и така се стига до неговото възпаление. Така че моята препоръка е хремата и инфекциите на горни дихателни пътища да се лекуват адекватно.

Как да предпазим ушите на детето от възпаление?

Ако не бъдат адекватно овладени с медикаменти, гнойните отити често  дават усложнения, с каквито деца попадат в нашата клиника – отоантрити (мастоидити). Т.е., когато инфекцията ангажира мастоидния израстък.

Училище за родители - Захранване на бебето. Разговор с д-р Масларска

Тук вече се налага провеждане на оперативно лечение от неотложен порядък. Така, че отново призовавам да се лекуват правилно инфекциите на ГДП.

Нека кажем няколко думи за отита - откъде идва и как да го победим?

Ушните инфекции са често срещани в детска възраст поради чисто анатомичната особеност - хоризонталното разположение на Евстахиевата тръба, което благоприятства разпространението на вирусите и бактериите от носоглътката към кухината на средното ухо. Заедно с недоразвития детски имунитет и затворените колективи в детските ясли и градини, всичко това води до по-бързото разпространение на инфекциите на горни дихателни пътища и съответно до по-чести отити.

Училище за родители - Забелването, разговор с д-р Емил Атанасов

Кога се налага изследване на носен секрет?

Носен секрет се изследва за микробиологични причинители, при съмнение за бактериална инфекция, за да може тя да се лекува с подходящите медикаменти.