,,Ако искате да сте щастливи, трябва да имате деца’’, каза специалистът по репродуктивно здраве д-р Георги Стаменов. Д-р Стаменов участва във форум на проект „bebe bg" - панелна дискусия "Как да не закъснееш за партито?", посветена на темата „Фертилитет, репродуктивно здраве и превенция при младите хора". Събитието е организирано от „Ротари България“, „Ротари клуб София-Възраждане“, Център за балкански перспективи, със съдействието на болница „Надежда“, Националния център по обществено здраве и анализи, Next Basket, Mercatus и др.

Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително

Фертилността започва в пубертета, но ранната фертилна възраст е също толкова рискова колкото и късната фертилна възраст, каза още той. По думите му пикът на фертилността настъпва на 26-годишна възраст, на 35-годишна възраст започва леко да намалява, а около 46-годишна възраст приключва. При мъжа е по-различно, но и при него възрастта 26 - 35 години е най-добрият период за дете.

Ранна менопауза - защо и кога

По думите му за мъжете и жените трябва да има възможност да замразяват яйцеклетки и сперматозоиди и когато им потрябват, да могат да ги използват. Когато си млад, нямаш сигурност за бъдещето си, когато нямаш партньор, не мислиш да създаваш дете. По думите му практиката му на специалист по репродуктивно здраве показва, че отлагането на раждането на първо дете е заради липса на партньор. 

Мъжкият фактор - причина за инфертилитет

Увеличава се броят на хората с репродуктивни проблеми, каза още той. Трябва да кажем на политиците, че, за да раждат хората, те трябва да бъдат щастливи, каза още той. Младите хора трябва да гледат нафертилитета си като на нова кола, както и да помнят, че тя няма да е вечно нова, каза още той.

Трябва да се мисли за запазване на възможностите за раждане от жени с онкологични заболявания, каза още лекарят.

Източник:  bta.bg