Проговарянето и развитието на речевите умения при децата заемат ключово място в израстването и нормалното детско развитие. 

  • Кога е нормално детето да проговори?
  • За какви признаци на поведение е важно да следим?
  • Кога се налага консултация с логопед? 

За да начуим отговорите на тези и други въпроси по темата гост в уеб предаването ни бе Димитрина Колева, логопед, основател и управител в Център за езиково, говорно и личностно развитие „Стъпка напред“. Какво ни сподели тя? Нека разберем сега.

Училище за родители - Надежда за дете и диагноза рак

Да, всеки родители се вълнува за първите думички на детето си, но какво трябва да се случи преди тях? Още в първия месец родителите трябва да започнат да чуват от детето си срички. В началото те са предимно гърлени звуци. Детето се опитва да имитира нас, какво казваме ние, след това се появяват гласните звуци и вече около 4-ти, 5-ти месец започваме да чуваме реални срички, детето започва да свързва гласните със съгласните. 

Дали същестува връзка между захранването и проговарянето? Оказава се, че да. Захранването е много важна част за цялостното развитие на детето, не само за проговярнето, но за цялото му нервно-психично развитие.

Захранването с твърда храна е препоръчително! Ако родителите се притесняват обаче, може да се предложи и пасирана храна, но само за кратък период от време. Парчетата за дъвчене са важни, защото така детето засилва своята мускулатура. Дъвкателната способност е най-доброто упражнение за всички орофациални мускули, по този начин детето стимулира целия говорен апарат, а това съответно води до по-правилно говорене и развитие на речевите умения в норма. 

Мама, тати, баба близките на малчо могат да чуят около 9-ти месец, преди това всичко, което детето изрича, е по-скоро една тренировка. 

Димитрина Колева ни обясни и как можем да стимулираме проговарянето. "Трябва да сме винаги до децата, да сме тук и сега с тях, да играем с тях, ние сме основният човек, който може да им помогне проговарянето да се случи по-бързо." "Трябва да сме сигурни, че имаме задължително очен контакт, да сме сигурни, че ни чуват, че ни виждат правилно." При най-малко съмнение, че нещо не е наред, трябва да се свържем веднага със специалист.

Ценни съвети за бременните жени - здраве във всеки аспект

Да имитираме звуци, животни, превозни средства, да говорим на детето постоянно, да му пеем, да четеем, всичко това стои в основата на проговорянето на мъника. 

И друга тема бе на фокус в уеб предаването ни. Акцент поставихме и на храносмилателните смущения в кърмаческа и ранна детска възраст. Д-р Лора Бучукова, педиатър, ни даде съвети за дитичните мерки в тези случаи и ни убеди, че Aptamil може да се окаже наш отличен приятел за справяне с проблема. 

Всичко, за което си говорихме с нашите гости, може да откриете тук: