Предлагаме ви съвети, които ще ви помогнат да чуете от детето си: „Мамо, ти си най-добрата!”

Решителност
Много родители се чувстват безпомощни, когато малчуганът им се хвърля на пода, пищи, ако веднага не му се купи блокчето шоколад. Възрастните са склонни да мислят, че порасналите деца могат да се контролират по-добре. Понякога обаче детето преживява трудни периоди, например при лягане вечер. Тогава то се притеснява, че заради изолацията ще пропусне нещо важно, а може би и твърде интересно. За щастие в тази възраст децата отдават голямо значение на авторитетите, каквито в техните очи са възпитателките в детската градина, лекарите и мама и татко, разбира се. Използвайте това обстоятелство, за да поставяте ясни и твърди правила. Преди всичко не допускайте спор за часа на лягане вечер.На крилете на фантазиите
В един прекрасен ден малкото ви съкровище ще иска да е слонче, великан или ефирна балерина. И вие ще трябва да се включите в играта. Въображението е изключително важно за развитието на децата. Малкото дете обогатява говора си, докато ви разказва дълги истории, които трябва да проследявате. То развива логиката и социалните си умения, когато с връстниците си играе различни въображаеми игри. Вашата роля е да го улеснявате, без да прекъсвате разказите и игрите му. Предлагайте му идеи, например: „О, там виждам крокодил, какво ще правим сега?”

Гъвкавост
На около 2 години вашето доскоро лакомо дете може изведнъж да стане много капризно към храните. Внезапно то осъзнава, че може да упражнява тотален контрол, като отказва да яде онова, което му се предлага. Това ви принуждава сериозно да се замисляте какво да слагате на масата. Следете какво яде детето и правете менюто ден за ден – ако в понеделник то яде грах, във вторник предложете сирене или кисело мляко... Включвайте го да ви помага при приготвянето на храната. Така то ще смята, че избира менюто си.


Раздяла без сълзи
Едно от най-тежките неща, които ще ви се наложи да правите, е да оставяте детето само сред непознати хора – когато то тръгне на ясла или на детска градина. Ако това ви предстои, добре е предварително да се запознаете с възпитателката или с учителката, на която ще поверите детето си. Успокоявайте се, че в новата среда то ще усвои полезни правила и навици, ще се съревновава с другарчетата, за да печели похвали от учителката...

Сдържано и хладнокръвно
Тригодишното започва да разбира, че изричането на „Мразя те” може да има драматични последици. Затова не приемайте лично подобни изрази, а и не реагирайте гневно на неприлични думи, казани дори на шега. В подобна ситуация опитайте лицето ви да не изразява никакви емоции. Колкото по-силно реагирате, толкова повече стимулирате предизвикателното поведение.
Ако 3-годишната ви дъщеря нареди да излезете от стаята, защото не ви обича, най-добре й отговорете, че това ви натъжава, защото много я обичате. Ако се впуснете в назидателни тиради, само ще подскажете на детето, че по този начин то със сигурност може да си осигурява вниманието ви.

Съчувствие
Трудно е да се расте – трябва да се учат толкова много неща, а на всичко отгоре може да дойде и ново братче или сестриче. Затова особено важно е да показвате на детето си, че разбирате болките и тревогите му. Помагайте му да се разтоварва от преживените вълнения навън с лека закуска или с бърборене. А когато установите, че то постъпва така, както вие постъпвате, наистина може да смятате, че сте великолепна майка.

Лора Николова
психолог