Проф. д-р Връбка Орбецова е доктор на медицинските науки, председател на Сдружението за алтернативна медицина, патобиохимик, член на Научното дружество на Балканския съюз по клинична лаборатория, на Балканския съюз по онкология, на Американската асоциация по клинична химия.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Преподавател е по лабораторна диагностика и патобиохимия в Медицинския университет, лектор по алтернативна медицина. Била е депутат във Великото народно събрание, помогнала е да се узакони алтернативната медицина с над 500 научни публикации. С нея разговаряме по темата защо нацията е нещастна и боледува. Как изведнъж 300 хиляди семейства се оказаха бездетни.

 

Проф. Орбецова, какво е необходимо, за да се случи магията на зачеването?

Мъжът и жената трябва да са здрави. Момчетата и момичетата, на които им предстои създаване на дете, трябва месеци по-рано да се откажат от екстрите на живота. А голяма част от тях водят мазохистичен спрямо организма си начин на живот. Да започнем от наглед простички неща – лоша храна, липса на спорт, алкохол. Децата ни започват от много ранна възраст да пушат, надигат чашката, употребяват наркотици, а за излет сред природата и през ум не им минава.

Прочетете още: Да станеш майка отново на 57-годишна възраст

Хранят се на крак с всякакви полуфабрикати, пълни с овкусители и консерванти, които, нека не се лъжем, променят химическата среда на телата ни. Накрая младите заприличват на химическа фабрика, а се чудим защо имаме проблеми. Точно в този период от живота при момчетата се формират здравите сперматозоиди.

Казвате, че голяма част от случаите на стерилитет се дължат на мъжа?

Момчетата неглижират проблема, но това е така – голяма част от случаите на стерилитет се дължат на мъжа. Ако направим спермограма на няколко младежи, ще видим силно намален виталитет. Всяко дете вече е с мобилен телефон и разговаря с часове – облъчва се хипофизата, след което пъха телефона в джоба до половите органи. После идва облъчването от висенето с часове пред компютъра, безжичния интернет, телевизора – живеем в безкрайно замърсена енергийна среда.

Прочетете още: Децата на Любовта 

Направо настръхвам, когато в автобуса видя дами с гол корем и кръст (най-уязвимите части от човешкото тяло), посинели от студ. „Да, ама това е латиноамериканската мода", ще кажат някои, без да осъзнават, че тук климатът е друг. Дизайнерите на тесните дънки са толкова виновни, колкото и самите деца. Гинеколозите вече масово констатират, че повечето момичета са с тесен таз. Тоест възможността за естествено раждане все повече намалява и се увеличава честотата на секциото.

И диетите са много модерни…

Мнозинството от девойките, естествено, се стремят да поддържа красива фигура, ама на каква цена? Като лекар клиницист съм възмутена от всички новоизлюпили се „здравни" центрове по красота. Те не се съобразяват с възрастта на хората, а на конвейер предписват някакви убийствени диети. А всички знаем, особено акушер-гинеколозите и ендокринолозите, че стигне ли един критичен минимум теглото на момичето, яйчниците му започват да буксуват. Непрекъснато пада и възрастта на сексуалните контакти. Което означава, че те много рано ще започнат да гълтат и контрацептиви. А какво са противозачатъчните, ако не информационни програми, които създават нов хормоналнорегулаторен режим на тялото ни. В тази ранна, крехка възраст това може да се окаже катастрофално. Да не говорим за лошата хигиена, която води след себе си редица възпаления.

Кои са другите фактори, които намаляват раждаемостта?

Психологическият фактор – тежкият живот, битовизмите, стресът могат да разболеят и най-здравия човек. Младите хора днес съществуват в ритъм на ръба. В борбата си за хляб и реализация много от тях отлагат създаването на потомство за по-добри дни. Заради тази несигурност много бъдещи млади майки живеят в страх как ще гледат децата си. От перманентния стрес пък тръгват спонтанните аборти и раждането на недоносени бебета. Голямата грешка е, че бременните работят до последния възможен момент, за да запазят мястото си. Защото тук работодателите са безмилостни. Ако наистина искаме реална стратегия за развитието на българската нация, нашето законодателство в това отношение трябва да бъде желязно.

 Казвате, че народните лечители владеят силата да помагат на повече млади жени да заченат?

Като лекар експериментатор и патобиохимик мога да заявя, че народните лечители владеят силата на биоенергията. „Чудото" според мен е, че те могат да стимулират по естествен път хипоталамуса и хипофизата, за да повишат естественото синтезиране на двата хормона FSH и LH, липсата на които предизвиква безплодие. Именно те са най-скъпото нещо при инвитро оплождането. Но не е едно и също да вкараш в тялото си тежък фармацевтичен продукт или да го накараш то само да си го произведе. Начинът, по който лечителите помагат, е биологично по-правилен, евтин и ефективен. От официалната медицина доста се пренебрегва биологичната несъвместимост между индивидите. Дето старите хора казват: „Явно не са един за друг". Ето тук е един от големите успехи на паралечителите – те по някакъв начин преодоляват тази биологична несъвместимост на двете клетки, хармонизирайки средата. Много билкари, акупунктуристи, биоенерготерапевти вече си водят собствена статистика, която им дава пълното право да кажат „нашите бебета".

Все повече жени са на границата, казват: „Нямаме време!“, какво бихте ги посъветвали?

За съжаление, заради хроничния стрес климаксът все повече подранява. Симптомите му се наблюдават при млади жени на по 30–35 години. Забелязвам и една свръхамбиция, която допълнително утежнява положението. За да се успокоят, те гълтат силни психотропни медикаменти, които увреждат репродуктивната им способност. А защо се тровят, когато природата ни е дала чай от босилек, здравец, лайка и глухарче?!

Казвате, че най-голямата защита на човека е мислите и емоциите му да са фокусирани върху любовта.

Универсалната любов е най-фината вибрация, която най-много ни доближава до космическата енергия, онази, която ни е създала като Божии същества. Как да я изпитаме? Всеки според собственото си разбиране за доброта и за духовност може да отправи към Бог това, което му идва от душата и сърцето, да го отправи с любов към всички хора, близки, познати и непознати...

Шокирахте колегите си с твърденията си, че човек на 100 години може да изглежда като на 50?

При изследванията ми за възрастови изменения при опитни животни се установи, че механизмите за регенериране са съхранени и готови да осигуряват благополучие и подмладяване на организма. Това беше в разрез с тогавашните схващания за стареенето и атеросклерозата. Даже разделих и съпоставих опитните животни на податливи и резистентни на атеросклероза и стареене. И точно при резистентните тези механизми за регенериране се оказаха по-добре развити. Тези обратни механизми се наричат „витаукт“ и те са естествени начини на организма да противодейства на остаряването.

Как да активираме тези механизми, за да сме по-дълго млади?

Системата „витаукт“ се активира от положителни емоции, което е доказано с редица експерименти. Неслучайно човекът е създавал изкуство още от зората на своето съществуване. Картини, вълнуващи мелодии, красива природа, забавления, удоволствия, радост от живота противодействат на болестите и забавят стареенето. Когато получаваме приятни изживявания чрез нашето емоционално тяло, то ги предава към вътрешните органи, системи, клетки посредством енергийните центрове. Тази информация се съхранява в паметта на тялото и клетките и не е трудно да я извикаме отново, за да си припомним тези мигове на наслада и удоволствие.

Благодаря ви, че ме приехте в дома си. Имате пееща купа на масата, за какво ви помага?

Тибетска е. Пеещите купи са сред най-успешните за въвеждане в състояние на медитация и хармонизиране. Вибрациите им са много полезни. Не всяка музика дава положителна вибрация, освен това вибрациите на външните звуци се възприемат индивидуално и се индуцират в организма по различен начин. Всеки орган си има свой звук. Един обича песента, друг – смеха. Сърцето обича смеха. Черният дроб обича стона. За да може да се разгърне хубаво, белият дроб има нужда от песен. Затова е хубаво, когато на човек му е тъжно и мъчно, да изпее една песен. В енциклопедиите ни по интегративна медицина сме описали колко важни са даоистките лечебни звуци и въобще музикотерапията.

Коя музика действа благотворно?

Има специални проучвания, които показват, че „Мечтание“ на Шуман и „Лунната соната“ на Бетовен са най-подходящи за състояние на вглъбяване, за задълбочаване и облагородяване на всичко, което върши човек. Българският неравноделен ритъм е сред музикалните ритми, които синхронизират цялата вътрешна структура на организма. Неслучайно пратиха в Космоса песента „Излел е Дельо хайдутин“ на Валя Балканска. От толкова много произведения от цял свят избраха тази песен като емблема на човешката популация.

Разговора проведе Драгомира Иванова