Нощното напикаване (енуреза) се среща доста по-често при децата, отколкото предполагат родителите. И то не се случва само при невръстните хлапета, а продължава и в тийнейджърска възраст.

Причини за подмокрянето

Причините за нощното напикаване още не са добре изяснени. В повечето случаи проблемът възниква заради забавеното развитие на системата за регулиране, която позволява на пикочния мехур да задържа урината в продължение на няколко часа. Това е генетична особеност, която детето преживява по време на своето развитие.

КАКВО ДА НАПРАВИМ, АКО ДЕТЕТО Е ЗЛОЯДО

Освен това енуреза може да се появи на базата на различни заболявания като пикочна инфекция, диабет, бъбречни проблеми. В подобни случаи неволното изпускане може да се случи не само през нощта, но и през деня.

КАК ДА ИЗБЕРЕМ БЕБЕШКА КОЛИЧКА

Понякога хлапетата периодично се напикават в леглото си, като има моменти, когато всичко е нормално и това не се случва. В подобни случаи напикаването е предизвикано от стрес, причината за който може да е преживяване в детската градина или училище, раждане на братче или сестриче, проблеми в семейството.

От една страна, изглежда, че децата, които са по-глезени, по-притеснителни и чувствителни и от друга, агресивните и инатливите момченца и момиченца по-често проявяват симптомите на енурезата. Първите, защото искат да си останат „бебето на мама“ и привличайки по този начин вниманието й към себе си, получават нейните ласки. Вторите, защото така откриват възможност се противопоставят на всичко, което се очаква от тях.

КАК ДА ОБЛИЧАМЕ БЕБЕТО ПРЕЗ ЗИМАТА

Някои особено интелигентни и преждевременно развити в умствено отношение деца, които са прекалено притискани или отрано товарени от родителски изисквания, откриват в енурезата начин да покажат, че са още твърде малки. Други, нещастни и потиснати от тягостната семейна среда, напикавайки се, протестират срещу липсата на обич, срещу разприте между майките и бащите или между братята и сестрите си.

Въпрос на възпитание

Начинът, по който детето бива приучвано да остава сухо, играе важна роля за появата на енурезиса. Касае се предимно за прекалено строга или вечно забързана майка, която много често и от ранната му възраст е слагала детето на гърнето. Заплахите, упреците и поощренията вероятно са съпътствали този вид обучение и са превърнали въздържането вместо в естествено явление, в сложен емоционален проблем. Колкото по-голямо значение родителите отдават на хигиенните навици, толкова по-сериозна е възможността да се проявят симптомите на енурезиса.

След третата година повечето от децата престават да се подмокрят нощем. Следователно  напикаването след тази възраст може да се смята за проблем. Някои автори обаче приемат за граница -4-ата година. Има деца, които продължават да се изпускат и след 3-ата, и след 4-ата година. Някои се изпускат не само през нощта, но и по време на следобедния сън.

Несъмнено е, че в повечето случаи тези хлапета спят много дълбоко. Това дава основание да се приеме, че по време на дълбокия сън контролът на главния мозък върху функциите на пикочния мехур отслабва.

Изпускането на малкото дете по време на игра не е болестно явление. То се стиска, за да довърши играта си, но не издържа. По-често се напикават момчетата. Нощното напикаване изчезва и без лечение най-късно до пубертета. Това обаче не означава, че вие ще го оставите да се подмокря дотогава.

Как да постъпите

При всички случаи се налага детето да се заведе на лекар и да се направят съответните изследвания. Освен това трябва да разберете, че в подобна сложна ситуация не бива да обвинявате никого, особено хлапето. Не бива да му се карате, да му крещите, да го упреквате или да му го натяквате. Недопустимо е да му се присмивате или да го иронизирате. „Прекалено добрата“ реакция (майката изпитва удоволствие да мие детето и да продължава да се грижи за него като за бебе) също не е препоръчителна.

Може да изпробвате

- Безсмилено е детето да си лишава от вода. Точно обратното, пиенето на много вода през деня (някъде до следобедната закуска) може да доведе до уголемяването на твърде малкия пикочен мехур. Ограничете течностите и воднистите храни преди лягане. Намалете и количеството на плодовете с диуретично действие – ябълки, диня, пъпеш. Разбира се, ако малкото е много жадно, дайте му да пие вода, но само няколко глътки. Старайте се детето ви да поема повече течности предимно в първата половина на деня и ранния следобед.

- Не позволявайте на малкото да консумира напитки с кофеин.

- Приучете детето да ползва тоалетната по-чест във вечерните часове и особено преди лягане.

- Опитайте се да го поощрявате по някакъв начин, ако нощта премине без мокри гащички. Така детето ще получи психологически стимул да се справи само с проблема си. По-често го хвалете.

- Използвайте подходяща постелка за креватчето на малкото, която да го предпазва, така че мисълта за съсипания матрак да не тревожи нито вас, нито детето.

- Позволете му да участва в процеса на смяна на бельото. Тогава детето ще се чувства въвлечено в процеса и ще се старае да ви помага, вместо да гледа отстрани и да се чувства виновно.

Внимание! Ако голямо дете започне да се напикава нощем, не бързайте да го обвинявате и да му се карате. Възможно е това да е симптом за друго заболяване. Така може да започне захарният диабет и някои други болести, при които детето пие повече вода.