Очаквате рожба, бременността напредва и вече смело сте се втурнали към задължителните покупки за бебето? Идва ред на избора на количка и тук се раждат хиляди въпросителни – четете форумите, питате приятелки, търсите специализирана инфор- мация, но на финала сте по-объркани от всякога... Дишайте дълбоко, невинаги чуждото мнение (на познати и непознати лица) е най-същественото. Понякога идеалната количка за дадена майка, никак не се струва такава на друга. Не пропускайте детайли от сорта – дали с дамата, която ви дава съвет, сте с приблизително еднакъв ръст, багажниците на автомобилите ви със сходни размери ли са, разбира се, дали вкусовете ви се припокриват. Ако случаят не е такъв, добре е да познавате характеристиките на различните модели колички.

ЗАЩО ФИЗИЧЕСКИТЕ УПРАЖНЕНИЯ ПРЕЗ БРЕМЕННОСТТА СА ВАЖНИ

Те г л о

В зависимост от големината на количката и от това каква част от нея е метална и каква пластмасова, теглото варира. Да се бута количка с малко човече в нея е приятно, но и изискващо усилия, така че килограмите са важен показател. Значението му ще усетите, когато се налага да изкачвате стръмна улица или да пре- насяте количката по стълби. Не забравяйте също, че детето расте с всеки изминал месец. Това обаче не означава веднага да се спрете на най-лекото предлагано бебешко возило. Предимство на малко по-тежките колички е стабилността. Особено ако улиците във вашия квартал не са от най-идеално асфалтираните (дали има такива?!).

Колко е голяма?

Прекалено широките модели колички трудно маневрират между паркираните по тротоари- те автомобили. Най-сложно обаче е качването им в градския транспорт. Ако го ползвате, количката трябва да е по-компактна. Някои от новите автобуси са специално пригодени за бебешки и инвалидни колички, но при тези с метална дръжка в средата на вратата ще ви се наложи да преминавате през разстояние, по-малко от 60 см. Ако обаче сте шофьор и се предвижвате на далечни разстояния само с кола, а количката използвате за близката гра- динка, няма от какво да се притеснявате.

ПЪРВИЯТ МЕСЕЦ НА БЕБЕТО

Тя е гъвкава!

Обърнете внимание на механизма на сгъване. Може да опитате сама да свиете количката. Ако предполагате, че в ежедневието няма да ви се налага да се справяте с тази задача, този тест няма да ви е нужен. Обикновено моделите, които се събират като „чадър”, са по-компактни, но никой няма да ви обвини в педантизъм, ако при покупката в джоба си носите ролетка за проверка.

Колела

Маневреността на количката се определя от колелата. Най-добри в това отношение са три- колките, при които предното колело се върти на 360 градуса. Техен минус обаче е относител- но по-малката им стабилност – при сваляне на количката от бордюр предното въртящо се колело не е добра опора и има вероятност количката да се наклони встрани. Сравнително лесно вземат завоите количките с четири (групирани по двойки) или две предни колела, които се въртят на 360 градуса. Най-слабо маневрени са моделите със статични предни колела, но пък ако ви допадат всичките им други характеристики, ще усвоите и завиването с тях с леко повдигане. Размерът на колелата оказва влияние върху движението на количката по неравен терен.  Колкото по-големи са колелата, по-вероятно е по-лесно да преодоляват настилка от чакъл, дори сняг. Негативната страна на големия размер е по-голямото тегло. Амортисьорите, разположени над колелата, също са важни. Те правят возенето по-меко и благода- рение на тях рязкото друсване при непредвидена неравност по пътя се усеща като малко по-силно полюшване.

КОГА БЕБЕТО РАЗПОЗНАВА АРОМАТА НА МАМА

Кош/седалка

При комбинираните модели кошът служи за спане през лятото и през зимата (обикновено към него е приложено специално чувалче, което да „опако- ва” в студено време). Той може и да се сгъва до седнало положение, за да удовлетворява нуждите на порасналото бебе. Има модели с подвижен кош, така че след разходката можете да го откачите и да пренесете с него все още спящото дете. Има някои с функция „люлка”, която помага при приспиване. Количките от няколко модула предлагат възмож ност в първите месеци бебето да спи в специален по-малък кош (той задължително е преносим и често е с възможност за люлеене). В по-късен етап кошът се заменя от лятна седалка. Единственият минус на този модел е по-високата цена.

Видимост

Обикновено през първите месеци майките предпочитат кошът да е насочен към тях, а след това лятната седалка да „гледа” напред. Така ще се задоволява любопитството на бебето. Подвижният кош дава възможност вие да контролирате положението. Друга възможност е обръщаща се дръжка, която позволява да сменяте мястото си.

Тя – дръжката!

Добре е височината на дръжката да е подходяща за вашия ръст, за да управлявате количката без напрежение в стойката си. Някои модели позволяват тази височина да се регулира – така тя може да се пригажда към ръста и на двамата родители.