Първата година от живота на детето е най-вълнуваща. То расте интензивно и от безпомощно бебе след раждането към първата годинка се превръща в забавно, общително, ходещо човече. Предлагаме ви поредица, в която ще се проследява развитието на детето от първия месец до първата година.

Периодът от раждането до края на първия месец на бебето се нарича неонатален. През него новороденото се адаптира към условия, твърде различни от топлия басейн в корема на мама. През 9-те месеца плодът плува, движи се, спи, играе при температура 37.5 С, а след като се роди, бебето живее при 20–22 С.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕЦАТА ДА БЪДАТ ПО-ВНИМАТЕЛНИ

Уморителните първи дни
За всяка майка първите дни с бебето вкъщи са най-трудните. Положителните емоции са много, но и умората е съсипваща. Вие все още не сте се възстановили след раждането, а се налага бързо да опознаете своето бебе и да се научите да се грижите за него. Сигурно в началото ще ви е страх дори да го вземате в прегръдката си – то ви изглежда крехко като кристал и сякаш всеки момент може да се счупи. Бързо обаче ще установите колко е жилаво, как здраво се е вкопчило в живота, но и колко много грижи има около 3–4-килограмовото съкровище.

КАКВО ГОВОРЯТ ДВИЖЕНИЯТА НА БЕБЕТО

“Биографични” данни
Когато е будно, новороденото е във флексионна (свита) поза. Тя се е запазила от живота в утробата. Главата на бебето е обърната встрани, ръцете му са леко свити в юмруче. Раменете са леко отпуснати и плътно лежат на леглото. Понякога при движение на главата може да се появи т.нар. рефлекс на Моро – бебето движи ръцете си навън и нагоре, разперва пръстчетата си, след това свива ръцете си и ги придвижва към тялото (т.нар. стряскане). Краката му са извити навън в тазобедрените стави. То често прави хаотични движения с тях.

Позата на бебето по корем също е свита. Коленете му лежат сгънати под тялото или до него. Обикновено главата е обърната на една страна и то може да я повдигне за кратко, за да легне на другата страна. Може да забележите как бебето прави последователни движения, които приличат на пълзене.
Може да повдигнете бебето от легнало положение по гръб. Ако го хванете за дланите и пръстите му и бавно го притеглите нагоре и напред, ръцете му остават сгънати, а главата му увисва напред и се поклаща. Поставете детето в изправено положение, като го придържате под мишниците. За кратко то поема тежестта на тялото си, след което залитва напред със свити колена.

УРОИНФЕКЦИИТЕ ПРИ МАЛКИТЕ ДЕЦА

Какво може?
Макар и за кратко, бебето на един месец забелязва и фиксира предмети, които се движат в зрителното му поле (на 40–50 см). Очите и главата му проследяват мама. Движенията на очите още не са добре координирани, понякога се забелязва страбизъм (кривогледство).

Бебето реагира с плач на силни светлинни и звукови дразнители. То набръчква челото си, чрез което съобщава за дискомфорта си. То още не може да се обръща към източника на шума, но понякога продължава да плаче и когато този източник изчезне. Познава мама и чрез обонянието си (спомен от утробата). На тази възраст различава четири вкуса (пак познати от топлия басейн): сладко, солено, кисело и горчиво. Изразено е предпочитанието му към сладкото.

През първия месец лицето на кърмачето е почти без мимики, но понякога може да забележите без повод краткотрайна усмивка.

Колко спи?
Едноседмичното бебе спи средно по 16 часа на денонощие, от които 8 часа през нощта. На четири седмици спи по 15 часа. Спазвайте правилата за предпазване от внезапна смърт. Винаги слагайте бебето да спи по гръб с глава настрани, като през три часа обръщайте главата му наляво или надясно. Не го навличайте и не го завивайте с много одеяла. В стаята му поддържайте температура 18–20 ºC.

Не използвайте спално чувалче и възглавница, преди бебето да навърши 1 година.

Кога плаче?
Обикновено вашето бебе плаче преди хранене и се успокоява, след като го нахраните. През едно денонощие кърмачето на две седмици плаче около 1 час и 45 минути. Вероятно това време ще ви се струва доста повече – субективно усещане на майката, която се притеснява дали детето е добре.

Идват и коликите
Коликите се появяват около втората или третата седмица и изчезват към края на третия месец, рядко продължават и по-късно. Вероятно виновникът за тях не е само един. Основна роля имат анатомо-физиологичните особености на храносмилателната и нервната система – повишена склонност към спазми на червата, свръхчувствителност на някои кърмачета към раздуването и спазъма на стомашно-чревния тракт, гълтане на въздух по време на сучене...

Кадри показват силата на майките при раждането на техните бебета

Безпокойството, нервността на околните, липсата на ласкаво отношение към бебето също могат да провокират колики в късните следобедни часове и вечер.

Как се храни
Храненето на бебето на 1 месец може да е естествено (с кърма), смесено (когато кърмата е недостатъчна и се дава допълнително неин заместител) и изцяло със заместител на кърмата.

Майчината кърма е най-пълноценната храна за бебето. Тя е с различен състав и количество през отделните периоди. През първите дни след раждането се отделя малко коластра, която много се отличава от постоянното мляко. В нея има повече белтъчини и соли, но тя е по-бедна на мазнини и въглехидрати, поради което е лесносмилаема. Коластрата е богата на защитни фактори. Това я прави най-ценната храна в този период, когато детето приема само няколко милилитра течност. След 3-ия ден се образува т.нар. преходна кърма, а зрялата се появява след 14-ия ден. Съставът на тази кърма и особено мастното й съдържание непрекъснато се променят в зависимост от часа на кърмене, от менюто на майката, от продължителността на кърмене.

Бебето усеща сигурност, топлота и ласка, когато е на гърдата на мама. Ето защо, ако не го отстраните, то може да остане там с часове. Не бива обаче да кърмите повече от 10 до 20 минути. Времето се определя от чувството за ситост и от силата на сучене. В първите дни поставяйте кърмачето на всяка гърда за 5–7 минути. Така ще се стимулира рефлексът на отделяне на мляко и ще се предотврати застоят му. В следващите дни на едно хранене го поставяйте само на едната гърда.
Обикновено бебетата сучат около 5 минути от едната гърда. Когато забележите, че силата на сучене намалява, оставете кърмачето да се оригне. Вдигнете го и го дръжте с корем, опрян на гърдите ви, като го потупвате леко по гърба. След като се оригне, нека отново да суче, после пак да се оригне. Периодът между кърменията е от 2 до 5 часа.
Не будете бебето за хранене. Здравото кърмаче се събужда, когато е гладно. Не го слагайте на гърдата по-рано от 2 ½ ч след последното кърмене, тъй като стомахчето му още не се е изпразнило.

Когато кърмата е недостатъчна, давайте заместителя й само след сученето, и то с лъжичка, а не с биберон!

Как да му помогнете

  • Окачете над креватчето му подвижна играчка в ярки цветове.
  • Пускайте в стаята му тиха музика. Установено е, че много бебета обичат да слушат Моцарт.
  • Гледайте го в очите, говорете и му пейте, докато го храните или му сменяте пелената за еднократна употреба.
  • Вземайте го на ръце и го гушкайте, когато плаче.
  • След банята му правете масаж.