Днес често се говори, че децата са капризни. Всъщност това означава, че са упорити или обичат да се противопоставят на родителите си. Известно е, че много деца имат отрицателно отношение към храната. Можете да накарате детето да седне на масата, но не можете да го принудите да яде против волята си. Даже ако насила отворите устата му и я напълните с храна, то ще откаже да я погълне или ще се научи как да я повръща. А тогава вече ще сте безсилна.


Положението обаче не е безнадеждно. 

ПЪРВИЯТ МЕСЕЦ НА БЕБЕТО

Първият съвет към младите майки е: започнете правилно
Кърменото бебе се развива по-добре от храненото със заместител на майчиното мляко дете поради това, че неговата майка не знае точно колко мляко то поема. Амбициозната майка, която всеки път следи колко мляко остава в шишето, е склонна да кара насила бебето да поема по-голямо количество. Ето как тя тръгва по пътя на насилието в храненето. А така бебето започва да свързва времето за ядене с неприятно чувство.


Ако вашето дете се храни с нежелание, вместо да го карате насила да яде, намалете количеството на предлаганата храна. Разбира се, преди всичко се убедете, че детето не е болно. Много често липсата на апетит е предшественик на скрито, без симптоми заболяване.
След навършването на първата година не е нужно стриктно да следите какво количество храна трябва да изяде детето. 

ДОМАШЕН ЛЮБИМЕЦ И БЕБЕ

По-скоро му давайте минимума – нека то само да поиска повече
Това много помага за подобряването на апетита. Децата са различни – генетично някои са по-пълни, други по-слаби... Ако детето на приятелката ви тежи повече от дъщеря ви, която е на долната граница на теглото за съответната възраст, това може да са правилните килограми и за двете деца. Иво може да изяде две порции храна, но същото количество да причини на Филип сериозно храносмилателно разстройство. От време на време позволявайте на детето да избира подходящата за него храна. Ако то предпочита грах пред зелен фасул, съобразявайте се с това. Понякога е разумно в началото на яденето, докато малчуганът още е много гладен, да му предложите една лъжица от нещо, което той не обича. Може да повтаряте това, докато евентуално свикне да приема и тази храна. Харесването на даден вкус до голяма степен е навик, който тръгва още от ранната възраст. Дете, което яде добре, всъщност е дете, което спи достатъчно, играе навън и пие вода между храненията. Ако вашето дете е закусило в 10 ч. сутринта, не настоявайте то да обядва в 12 ч. Не му давайте храна между определените часове за ядене, освен плодове и евентуално прясно изцеден плодов сок.

РАЗВИТИЕТО НА МОЗЪКА НА БЕБЕТО ПРЕЗ 9-ТЕ МЕСЕЦА

Апетитът се влияе и от чувствата и настроенията
Това особено важи за децата. Нали и ние, родителите, ако случайно чуем лоши новини, колкото и да сме гладни, апетитът ни изчезва. Отрицателните емоции блокират отделянето на храносмилателни сокове. Ако детето ви яде с желание и ако вие започнете да му се карате, че е направило някаква беля, то ще се разстрои и няма да иска да яде. Отложете забележките за друго време. Не ги отправяйте, когато сте на масата. Направете трапезарията колкото може по-привлекателна. Осигурете на детето ниска маса със столче. Така ще му е много по-удобно. Не сипвайте много храна в чинията му. Дръжте десерта далеч от очите на детето, докато дойде времето за него. Децата не мечтаят за нови видове храна. 
 

Те предпочитат познатите вкусове
Ако вашето дете изплюе първата лъжичка със спанак, не си мислете, че то го отхвърля. Просто не е свикнало с новия вкус. Сложете малко от спанака в познатата му храна, докато приеме и неговия вкус. Или всеки ден му давайте да яде по малко, докато свикне.
Много деца като че ли имат неоснователна причина да не обичат някои храни. Възможно е това да е продиктувано от неприятно усещане, породено от дадена случка, свързана с тази храна, или от изказано негативно отношение към нея. Ако сте прекалено строга, когато детето яде, то ще приеме, че това е обичайно поведение по време на яденето. Ако детето откаже да яде, изчакайте следващия определен час за хранене. Някои майки пробват това, но след известно време започват да се безпокоят, че детето гладува. Те бързат да предложат някакво лакомство, а с предлагането само на един бонбон или бисквита се разваля апетитът на детето за следващото ядене. Хранителните навици при детето формирате вие – майките. Затова подхождайте разумно и с много такт.