Когато се формира Новият живот, се кръстосват милиарди гени от майката и от бащата. Сметката е невероятно сложна – теоретично от възможните комбинации могат да се получат... 70 билиона индивиди, и всичките различни. Веднъж на всеки 300 потенциални бебета обаче се наблюдава изключение – могат да се заченат еднояйчни близнаци.

Напълно еднакви ли са?

Еднояйчните близнаци са с еднакъв генетичен код, защото се появяват след разделянето на една оплодена яйцеклетка на две зиготи, от които се развиват два ембриона от един и същи пол. По принцип те са съвършено еднакви, но по-късно под влияние на фактори от околната среда единият може да се развива по-различно от другия.

Двуяйчните близнаци се създават в резултат на едновременното оплождане на две отделни яйцеклетки от два сперматозоида, като се развиват в два самостоятелни околоплодни мехура с две отделни плаценти. Те се наричат “фалшиви” близнаци, защото не са по-близки помежду си в сравнение с останалите братя и сестри.

На 43, с три деца и бременна с близнаци - как ще се справя?!

В проучване на Университета в Минесота, проведено от психолога Томас Бошар, се проследяват 80 двойки близнаци, разделени от раждането си. Сравнението показва, че при еднояйчните близнаци сходството в индивидуалните черти е 50%, при двуяйчните еднаквостта е 25%, а при братята и сестрите – 11%.

По следите на шанса

Вероятността за близнаци е по-голяма, ако в рода е имало такива случаи, ако жената е лекувана за безплодие чрез хормонална стимулация или ако зачеването е станало по метода ин витро.

Още през 6-ата гестационна седмица (г.с.) може да се види зачатъкът на втория плод, който понякога претърпява обратно развитие (т.нар. “синдром на изчезналия близнак”).
Около 14-ата г.с. може да се потвърди със сигурност, че бременността е многоплодна.

Някои съществени разлики

Многоплодната бременност е рискова – организмът на майката се натоварва двойно. Очакването на близнаци има характерни особености.

  • Бременната по-бързо и повече (17–20 кг) наддава на тегло. Внушителната промяна на фигурата се дължи и на по-голямото количество околоплодна течност.
  • Размерите на корема са по-големи от съответстващите на периода на бременността, а разтягането на кожата на корема е по-силно.
  • Сутрешното гадене е по-често.
  • По-изразени са нарушенията в съня, в храненето и в подвижността поради по-силния натиск върху стомаха, гръдния кош и краката.
  •  Задъхването е по-често поради значителното натоварване на кръвообращението.
  •  Кръвното налягане се повишава.

По-бързи

Многоплодната бременност трае средно 37 г.с., затова близнаците се появяват на бял свят по-рано от термина. По-голям е рискът от оперативно родоразрешение, което не означава, че е изключено раждане по вагинален път. Обикновено близнаците се раждат по-дребни и главите им преминават по-лесно през родилния канал. Процесът протича по същия начин като при “единичните” бебета, само че втората фаза се повтаря – бъдещата майка се напъва и ражда два пъти. Обикновено родилният процес е по-продължителен.

Радост и тревоги²

Ако в началото информацията, че се очакват две бебета е шок за родителите силният стрес обаче започва след раждането. Още от подготовката за изписването грижите са двойни. Всичко, което е нужно на едно бебе, се умножава по две… Това, разбира се, означава и двойни разходи.

Новородени близнаци отказват да спрат да се прегръщат

Вярно е, че близнаците внасят в дома двойна радост, но и двойно физическо, психично и финансово натоварване. Всяко бебе се храни, подсушава и се утешава най-малко десет пъти на денонощие. Ежедневието ви като майка на близнаци може да е съсипващо. Ще има дни, в които ще сте изтощена до краен предел. Затова поне в началото не оставайте сама с двете бебета. Ако таткото няма възможност, помолете за помощ някоя от бабите или приятелка.

“Двойно” кърмене

Ако искате да кърмите близнаците си, имате няколко възможности.

  •  Да кърмите едното бебе, а другото да храните с шише, като спазвате ротационния принцип, т.е. при следващото хранене сменяте “менюто”.
  •  Едното бебе да суче, а на другото да давате изцедена кърма.
  •  Да кърмите и двете, но по различно време, като започнете с по-нетърпеливото и ревливото или с това, което се е родило по-малко.
  •  Едновременно да поставяте и двете на гърдите си.

Имайте едно наум, че близнаците често имат нужда от дохранване. Консултирайте се с вашия педиатър какъв заместител на кърма да изберете.

В едно или две креватчета?

Честото будене през нощта и на двете бебета ще ви създава доста голям дискомфорт. До 4-ия месец е добре децата да спят в едно креватче, като всяко има отделно място, така че да не пречи на другото. По-бързо ще създадете режим на сън и бодърстване, ако не се втурвате при тях при най-малкото размърдване.

За къпането обаче задължително си осигурете помощник, поне докато успеете да въведете режим. Най-добре е всяко бебе да има своя ваничка. Така се избягва рискът от пренасяне на инфекция.

Всяко е различен човек

Психолозите съветват близнаците да се обличат различно. Така ще помогнете за развитието на тяхната индивидуалност.

Еднакви на външен вид или не, близнаците най-често са уникални. Още от най-ранна възраст се проявява и техният неповторим темперамент. Въпреки грижите и умората радостта да наблюдавате как бебетата се забавляват помежду си е преживяване, което другите майки нямат шанса да изпитат.

Текст: Д-р Пенка Цочева, педиатър