Ако в първите месеци на бременността гаденето и повръщането са ваши спътници, сигурно лекарят ви е посъветвал по-често да похапвате солети, бисквити, сухари… Това състояние вероятно доста ви тревожи, защото се страхувате то да не се отразява зле и на плода в корема ви. Отхвърлете тази мисъл! През първите месеци гаденето е признак, че организмът на бъдещата майка е… предпазен от спонтанен аборт.

 

Вярно ли е?

 

Може би сте изпитали гадене още преди тестът за бременност да е дал „показанията“ си? И това ви е подсказало, че бебето вече е поръчано… При около 75% от бъдещите майки повръщането през първите месеци е почти ежедневен спътник. При някои то се появява сутрин след ставане от леглото, други дори през нощта тичат до тоалетната.

Всеки организъм реагира различно на бременността. Щастливки са тези, които изобщо не се срещат с гаденето. Късмет имат и онези, при които то се появява само за кратко. Някои бременни имат и добри, и лоши дни. Утешителен е фактът, че гаденето и повръщането изчезват към края на третия месец. В по-тежките случаи бъдещите майки трябва да ги изтърпяват чак до шестия месец. Най-зле са онези около 2%, които са жертва на много тежката им форма. Те отслабват, организмът им губи ценни витамини и минерали, обезводнява се и се налага да постъпят в болница.

 

Обвиняемите

 

Вашият най-голям враг, но и приятел през 9-те месеца са хормоните. Много от състоянията, които ще преживеете през този период от живота си, се обясняват с действието на едни или други хормони. Ако започнете да плачете на някоя сапунка – нещо, което никога не ви се е случвало преди зачеването, или пък ви нападне акне, все ще са виновни хормоните. И гаденето се причинява от повишеното хормонално ниво между 8-ата и 12-ата гестационна седмица. Има и една доста интересна хипотеза – учени предполагат, че по този начин организмът се опитва да отхвърли сперматозоида, който е оплодил яйцеклетката и е външен дразнител.

 

Положителна роля

 

Може да ви звучи нелогично, но гаденето има и положителна роля. Най-вероятно сте забелязали, че ви се повръща само при срещата с определени миризми и храни. Според американски учени бременната развива отвращение към онова, което би могло да навреди на детето. Установено например е, че на първите места в списъка на отблъскващите миризми са тези на алкохола, кофеина и перилните препарати. Не се изненадвайте, ако не се чувствате комфортно и в градския транспорт. Кислородът там е оскъден, а това е опасно за плода. Бебето се предпазва чрез гаденето ви. При доста бременни дискомфорт предизвиква и миризмата на месо, яйца и риба. Всъщност тези храни създават „плодородна почва“ за развитието на бактерии като листерия, салмонела, ешерихиа коли, които са опасни за плода. Хитро го е измислила природата – чрез гаденето и повръщането организмът се предпазва от вредните за него вещества и така закриля здравето на бъдещото бебе.

 

Рискове

 

Ако сте от онези 75%, които всеки ден страдат от гадене, най-вероятно сте се убедили, че то съвсем не е най-голямото зло през 9-те месеца. Но все пак може да има и опасни последици. Бъдещите майки, които често повръщат, могат да се обезводнят. Те поемат по-малко храна и течности, а това създава рискове за развитието на бебето.

 

Противодействие

 

Можете да противодействате на обезводняването, като пиете по-често вода на малки глътки. Така течността ще се задържа в организма ви най-дълго време. Опитайте и с мляко, чай от маточина, мента или лайка, с прясно изцеден плодов сок. Гаденето може да се потисне и с парче лед, сложено под езика, както и с консумирането на плодове – най-вече круши, грозде, диня. Ето и една изпитана рецепта за питие: в чаша топла вода разтворете по ½ чаена лъжичка сол и мед. Пийте на малки глътки продължително време.
Ако гаденето ви тормози рано сутрин, хапнете парченце сух хляб, солети, бисквити или сухар. Така нивото на кръвната ви захар ще се повиши и гаденето ще изчезне. През деня хапвайте малки порции, но по-често. Не бива да оставате гладна. Ако стомахът ви е празен, позивите за повръщане веднага ще се появят.
Добър вариант за справяне с проблема са Шуслерови соли № 2 калциев фосфат и № 7 магнезиев фосфат. Необходими са по 5 таблетки от всяка на ден. Сол № 2 подпомага деленето на клетките на плода и регенерацията на бременната, а № 7 успокоява спазмите на стомаха. При често повръщане и опасност от обезводняване трябва да се приема и сол № 8 натриев хлорид в същата дозировка.
Изпитан враг на гаденето са картофите. В случай че не можете да ядете нищо друго, хапвайте варени или задушени картофи. 
Честите разходки и почивки също могат да прогонят повръщането. Срещу него можете да използвате и ароматни свещи, като най-ефективно действие има мирисът на лимон. 
 
„9 месеца“