Да усети за първи път движенията на бебето, e незабравим момент за всяка бъдеща майка. Сякаш именно в този миг фантастичната представа, че в нея расте отделна личност, добива напълно реални очертания...

8-а седмица: Бебето все още не е ловък акробат, но прави първите си движения в утробата. Тъй като още е малко, то се радва на достатъчно място в майчиния корем. Няколко седмици по-късно може да направи кълбо или да се разположи по цялата си дължина, без мама да усети, тъй като коремната стена все още е далеч от него.   


20-а седмица: Време е мама да разбере, че нейното съкровище прелива от енергия.

Първоначалното усещане за движенията на бебето наподобява пърхащи пеперуди или пукащи се сапунени мехурчета в корема.
Не бързайте да се тревожите, ако все още нямате усещания за движенията на бебето. Кога точно ще се появят те, зависи от много фактори. Например бременните за втори път улавят по-рано движенията на бебето. Възможно е това да се случи дори още в 16-ата седмица на бременността. Някои „новобранки” пък могат да усетят „пърхането на пеперудите” чак в 23-ата. По-пухкавите бременни и бъдещите майки, чиято плацента е прикрепена към предната маточна стена, също е възможно да усетят движенията на бебето малко по-късно. В началото е обичайно да усеща мъника веднъж или два пъти на ден.


30-а седмица: Вече не просто усещате бебето, но имате представа за биологичния му ритъм – кога спи, кога е будно. Дали детето ще е по-активно, или по-кротко в майчиния корем, зависи от индивидуалния му темперамент. Все пак някои външни фактори несъмнено му влияят. Когато например бъдещата майка преживее моментен стрес или страх, приливът на адреналин стига и до бебето и то става по-активно от обичайното. Можете да опитате да го успокоите с мелодична музика или като му пеете с нежен глас. Няколко блокчета шоколад или чаша топло какао също могат да активизират мъничето. Бебето в утробата реагира на външни дразнители и може да общува с вас посредством ритничетата си. Можете да засилите връзката си с него чрез докосвания и леки потупвания по корема, като задължително в закачливата игра включвате и бъдещия татко.
38-а седмица: Като че ли вече не е толкова забавно – ритничетата на бебето сякаш направо се забиват в плътта ви. Причината е, че „квартирата” му става все по-тясна, околоплодната течност намалява и движенията му са максимално затруднени. Вече няма място за акробатични номера и в тези последни седмици обикновено движенията не са така интензивни. Заблуда обаче е, че до датата на термина бебето почти не мърда.
Наближава денят, в който ще усещате ритничетата на вашия мъник върху, а не в корема си...


Колко често?
Нормално е да усещате движенията на бебето най-малко 10 пъти на ден. Все пак има и по-спокойни дни, в които то не е толкова активно. Ако обаче не усетите ритничетата на мъника повече от 8 часа, посъветвайте се с акушер-гинеколога си. Все пак преди това можете да опитате следния тест: легнете на пода и  вдигнете краката си нависоко, като ги подпрете на дивана. Ако до половин час не усетите, че бебето се раздвижва, консултирайте се със специалист.