17–20-а гестационна седмица. Понякога си представям бременните жени като рицари в древен алхимичен орден, който пази най-могъщото знание на Земята. Някои рицари влизат по-лесно в ордена, на други им отнема повече време, което калява волята и издръжливостта им. Всички рицари минават през деветмесечно обучение, по време на което са подложени на редица премеждия – хормонални атаки, борба с демоните на предродилната и следродилната депресия, телесни мъчения и несгоди. По-старите и опитни рицари помагат кога със съвети, кога осигуряват незаменими приспособления като помпа за цедене на кърма, но винаги са голяма утеха и подкрепа за новодошлите. Тъй като рицарите придобиват огромно знание, съответно и телата им нарастват, за да могат да го поберат. Накрая следва върховното изпитание – материализиране на живот, след което рицарите биват официално признати за велики магистри на алхимичното дело.
 

Изкуството на издръжливостта

Струва ми се, че търпението и вярата в положителния резултат са много важни умения не само за алхимиците, но и за бъдещите майки. Различните емоционални и физически състояния, през които жената преминава по време на бременността, поставят много често на изпитание издръжливостта на духа й. Независимо дали си даваме сметка, или не, бременността е онзи важен подготвителен период, през който в нас зрее не само плодът на бъдещия живот, но и нашата собствена зрялост. Способността да оставаме центрирани и неподдаващи се на паника, дори когато светът около нас се тресе (или поне така ни се струва), ще ни върши добра работа не само по време на деветте месеца, но и когато станем родители.
Много бъдещи майки се чувстват неспособни да контролират емоциите си, забравяйки, че по време на бременността в тялото настъпват хормонални промени, по които може да й съперничи само пубертетът. От гледна точка на емоциите бременността е като скок с бънджи. Не стига че през цялото време сме с главата надолу, но и се люшкаме непрестанно нагоре-надолу и наляво-надясно, докато напълно загубим усещане за опора и сигурност.
Някои жени изпитват чувство на вина и самообвинения заради това, че не се справят с емоциите си през това време. За да преживява пълноценно и удовлетворяващо майчинство, добре е жената още по време на бременността да разпознава собствените си чувства и нужди и да се отнася с разбиране и приемане към тях. Емпатията, уважението към детето е едно от ключовите умения на родителя, в основата на което лежи умението да се отнасяме с емпатия към самите себе си.
Промените в хормоналните нива засягат по различен начин емоциите на бременните в зависимост от индивидуалните особености и личния опит на всяка жена. При някои бъдещи майки рязко се увеличава интензитетът на преживяванията, независимо дали са с позитивен, или с негативен характер. При други настроенията са като глобалните промени в климата – днес грее слънце и пеят птички, след три часа температурата пада с петнайсет градуса, а птичките се превръщат в унищожителна градушка. При трети жени бременността отключва постоянна фонова потиснатост, раздразнителност или тъга.

Наръчник за оцеляване

Независимо дали чувствате еуфорична приповдигнатост, или мрачно раздразнение, не забравяйте, че тези настроения са резултат както от хормоналния ураган, който бушува в тялото ви, така и от притеснения, свързани с тази най-голяма трансформация в женския живот, каквато е майчинството. Приемете случващото се като вътрешен отговор, специфичен вид реакция, целяща адаптацията на вашата психика и тяло към настъпилите промени. Ако емоционалните състояния са крайни и ви плашат, по-добре се обърнете към психолог, вместо да горите на кладата на саможертвата.
Въпреки че бременността се случва във вашето тяло, тя не е нещо, което засяга само и единствено вас, независимо дали я преживявате като постижение, или като трудно изпитание. Споделяйте бременността си с най-близките хора, използвайте присъствието, опита и любовта им като ценен ресурс и източник на утеха. Опитайте се да намерите баланс в отношенията с партньора ви, така че да не го удавите в сълзите и емоциите си, но едновременно с това да му позволявате да бъде част от преживяването. По този начин не само ще му позволите да ви подкрепи, но и той самият да се подготви за бащинството.

Мъжете и чувствата

Едва ли ще изненадам някого с твърдението, че на бъдещите татковци също не им е лесно. За разлика от жените обаче, те рядко споделят емоциите си, вместо което предпочитат да страдат гордо и мълчаливо като корав партизанин в стихотворение на Веселин Андреев. Тъй като се чувстват (а често и държат) като аматьори в областта на чувствата, мъжете не знаят как да помогнат на любимата си жена, докато я наблюдават как се върти девет месеца на тази емоционално-хормонална въртележка. В такава ситуация една умна жена би изоставила за малко своето страдание, за да помогне на мъжа си да спечели битката с безпомощността, най-черния от всички мъжки кошмари. Когато деликатно прошепне в ухото му няколко прости начина, по които иска да бъде подкрепена, бъдещата майка ще получи помощ, а като бонус обърканото момче до нея отново ще се превърне в храбрия рицар закрилник, спечелил сърцето й преди години.

 

Текст: Ивета Бургаджиева, психолог и психотерапевт