За нея: Инна Диамандиева е на 32 години от София. Завършила е висше образование – логопедия, но това не е нейното призвание, освен че обича децата. От 14 години се интересува от спорт и здравословно хранене.

От 4 години се занимава с това професионално, обучавана е от топ лекари от цял свят. Избира да работи и служи на майките, защото знае какво е да ти се промени тотално живота след раждане. „Моята мисия е да показвам и уча все повече майки, че тяхното здраве, форма и самочувствие са също толкова важни, колкото и смяната на пелени, и захранването на бебето. Искам майката да е уверена, с гордо вдигната глава, здрава и енергична“, казва Инна.

Психологът д-р Менис Юсри: Научете децата си, че щастливите хора постигат мечтите си

Инна, какво ви накара да промените начина си на живот, казвате, че от изтощена майка сте се превърнала в организирана, кипяща от енергия жена?

Това, което ме накара да променя начина си на живот, е фактът, че не можех да си представя, че на 29 години ме боли всичко и едва-едва ставам от леглото. Искам да съм пример за децата ми, а това не беше примерът, който си представях. Също така се замислих, че ако на тези години се чувствам така, то как ли ще се чувствам след 20-30 години... Отговорът ме плашеше и затова взех мерки.

Какъв е режимът, който спазвате?

Режимът ми на хранене е балансиран, тоест има абсолютно всичко – въглехидрати, мазнини, протеини или иначе казано хапвам си пица, банички, яйца, ориз, сирене и всички познати продукти. Важнто тук е как са съчетани и в какво количество са. Също така се храня по 5 пъти на ден. За мен това е основен ключ към добрата форма и енергия.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Помагате на жени да възстановят формата си след раждане, каква е философията ви за здравословен живот?

Философията ми в една дума, може би е БАЛАНС – на това поне уча всички жени, които преминават през програмата ми. Баланс във всичко – в храненето, в спорта, в семейството. Дори и в спазването на режим – за мен това не е спринт, а маратон. Хубаво е да намерим вътрешното спокойствие и ритъм, които да ни карат да се чувстваме добре, а не да ни изнервят. Достатъчно ни е напрегнат животът, за да си добавяме още стрес в режима на хранене. Като майка на две деца, мога да кажа, че невинаги всичко се случва по план, но това е нормално. Въпросът е да мислим в посока здраве, а не за краен срок на дадена програма или цел.

Каква всъщност е същността на метода 5P, който препоръчвате?

Метода 5Р всъщност е съвкупност от всичко, което е нужно на една майка, за да възстанови тялото си, ума си, психиката си след раждане, а именно – режим на хранене, раздвижване, ресурс от постоянна подкрепа и напътствия, разучаване /обучение/ и лесни рецепти за следване.

Коя е най-вредната храна?

Интересен въпрос. По принцип няма най-вредна храна за мен. И всъщност всичко е в количеството. Дори да вземем пакетирани бонбони, дъвки, близалки (които за мен са много вредни) ако ги хапваме няколко пъти в годината едва ли ще ни се отрази по какъвто и да било начин, но ако това са ежедневни храни, то тогава ще нанесат доста щети. Обичам да казвам, че малките ежедневни навици определят живота ни. Ако всеки ден хапваме здравословна закуска, то това ще ни се отплати добре за в бъдеще, но ако го правим веднъж или два пъти в месеца – няма да има никакво значение.

Как е правилно да пием вода и колко вода трябва да пием?

Водата трябва да се пие 30 минути преди хранене и поне 1 час след хранене, за да не се разреждат храносмилателните сокове. Всеки може да изчисли колко вода трябва да пие като на всеки 25 кг се слага минимум 1 л., тоест ако тежа 75 кг е добре да пия по 3 литра вода.

Първа бременност след 35

Как да се научим да слушаме тялото си?

На първо място е добре да започнем да му даваме нужното, а именно редовно хранене, достатъчно протеини и вода. Като това да бъде поне 3 месеца, за да може тялото да се прочисти и да премине към нормална работа. След това вече можем да започнем да го слушаме – понякога ще ни казва, че му се яде повече, понякога по-малко, но винаги е добре да се стремим да му даваме нужното, за да ни дава правилни сигнали. Ако цял живот не сте закусвали, например, не си мислете, че то това иска и трябва да го послушате. Навиците са едно нещо, а нуждите на тялото – друго.

Какво трябва да е менюто на една кърмеща жена?

Кърменето само по себе си гори около 500-600 калории, когато е активно – в първите 1-6 месеца. За това е добре кърмещата жена да не е в калориен дефицит. От личен опит мога да кажа, че между 1600-1800 калории са добре за активно кърмеща жена. Също така да се храни ритмично, най-добре като нахрани бебето, да седне и тя да хапне. Не е нужно да се ограничавате, през кърмата много трудно преминава каквото и да било. Първо храната, която приемате се обработва в стомаха след това преминава в кръвообращението и чак след това в кърмата. Има много бариери, които да премине. Всичко в нормални количества е позволено и най-вече да следите за достатъчно прием на протеин. Това са месото, рибата, яйцата, соята, тофу, котидж, извара, скир, бобови.

Вие сте майка на две деца, едно от които е на 10 месеца, как успявате да организирате времето си, виждам че голяма част от майките, които мотивирате ви благодарят именно за това, че са много по-организирани?

Смея да кажа, че това ми е едно от най-силните качества  - организацията. На първо място е добре да си направим няколко неща, които искаме да правим – приоритет. Например на мен приоритет ми е храненето, тренировките и децата, следвани от работата ми и домакинстването. Също така да видите къде и как бихте вмъкнали тези неща, които са приоритет, в графика ви. Тоест какво мога да правя когато детето/децата не спят и когато спят и започвам да си ги подреждам. Разбира се много зависи от децата, но при всички положения винаги има начин да се храним добре и да правим 30-минутна тренировка. А и все пак това е нашето здраве, което влияе в много аспекти в нашия живот, като търпение, спокойствие, енергия и т.н, за това е добре да работим над това да ни е приоритет, а когато нещо наистина ни е приоритет – начини винаги се намират.

До майките на момчета. Разказ на една майка с трима сина.

Малкият Вики е много будно дете, едва на 10 месеца, а вече прави първи стъпки – по какъв начин му помагате и го стимулирате, правите ли специална гимнастика?

През първите месеци бях много постоянна в гимнастиката като всеки ден стоеше колкото се може повече по корем, също така му правех упражнения като предна и задна жабка и всекидневен масаж. Вече след 6 месеца е постоянно на земята и съм му дала пълна свобода – лази абсолютно на всякъде. Не ползвам проходилки, паяци и други приспособления. За мен е много важно лазенето на бебето – то е отговорно на по-късен етап в проговарянето, писането и четенето. Съветвам всяка майка просто да махне опасни предмети и да направи място за бебето, в което то да опознава света и да се развива двигателно.

Наскоро споделихте, че сте го приучили да ходи на гърне и скоро памперсите ще станат ненужни – каква е тайната, много родители ще ви бъдат благодарни?

Това е доста деликатна тема за много майки, но моето мнение е, че бебето е добре да се сложи на гърне в най-ранна възраст – около 6 месеца и да му се създаде навик да седи и да върши ,,важната работа''. Разбира се, всяко дете е индивидуално, но имайте предвид, че на 6 месеца на бебето му е интересно да седи (а на 10-11 месеца вече му е интересно да се изправя) и ако започнете тогава, шансът да имате неуспех е много голям. Също така дори и малчо да не осъзнава все още този процес, е добре да се спестят няколко пелени и да запазим природата по-чиста, нали? А и особено за момченцата не е избощо полезно да седят с пелени и колкото по-бързо се махнат, толкова по-добре. За мен тайната е в начина на мислене на майката – ако мислите, че е рано на 6 месеца да го сложите на гърне или, че може да му махнете памперса на 1 година, то няма да ви се получи, защото бебето усеща как сте настроени към процеса. И честно казано, според мен, няма смисъл и да пробвате, ако смятате, че нещата ще са по-лесни след годинка – това най-вероятно за вашето дете ще е точно така.

„Целувайте детето само, когато спи“, „носенето на ръце ще го разглези“, смятат много хора, какво е вашето отношение по този въпрос и къде е границата между това да даваш любов на детето си и да го разглезиш?

За мен няма по-хубаво нещо от това да гушкаш и целуваш едно бебе. Когато излезе на бял свят, то е стресирано и има нужда да усеща майка си и да бъде носено, гушкано. Бебетата, които са близо до майката и не им е отказвана близост, растат много по-спокойни и уверени. Границата може би на първо време трябва да стане в съзнанието на родителите, тоест ако нещо ви тежи отностно отглеждането – например носене, дундуркане, тогава е добре лека-полека да приучавате детето, че на вас това не ви е добре. Говоря вече за проходили деца. Родителите трябва да мислят и за себе си, а не винаги да поставят на първо място детето и да откликват на всичко. Добре е и ние да се чувстваме спокойни, това ще се отрази благоприятно на детето.

При храненето на децата ви какви правила спазвате?

Това е тема, която ми е много на сърце, защото масово наблюдавам как от малки децата се захранват с боклуци. А от там отглеждаме все по-болно поколение. Моите правила за децата са същите, на които уча всички майки в програмата ми, а именно – балансирано хранене. Масово менюто на малкото бебе дори е предимно въглехидрати, а всъщност протеина е отговорен за ситостта и изграждането на тялото, както и хормонално. Винаги гледам да предлагам балансиран вариант на дадено хранене дори и то да е попара или баничка.

КАЛКУЛАТОР ЗА ЦВЕТА НА ОЧИТЕ НА БЕБЕТО

Също така съм привърженичка на захранване водено от бебето и още на 6-месечна възраст да се предлага твърда храна, но в подходяща форма. По този начин бебета се научават бързо да управляват езика, да дъвчат, а това от своя страна помага много на проговарянето. Другото, което за мен е важно, е до минимум 2-годишна възраст менюто да е максимално изчистено от пакетирани храни тип зрънчо, солети, близалки, бонбони и т.н. Това е времето, в което се изгражда имунитета и като цяло тялото, ако през този период храненето е било оптимално, то след това можем да се радваме на едно много здраво дете.

Бихте ли дали едно примерно меню за активно кърмеща майка?

Менюто може да изглежда по следния начин:

Закуска: 150 г скир, 1 банан, 20 г овесени ядки
Междинно хранене: Сурови ядки - около 30 г
Обяд: Риба/месо/Яйца + салата + малко ориз/картофи
Междинно храненене: Чушка пълнена с извара или котидж
Вечеря: като обяда

Какво ви е мнението за гледането на телевизия/телефон с цел време за мама?

Моето мнение по този въпрос е категоричен и може би краен, но през първите 2 години на децата не е добре да гледат екрани – не им е развита нервната система и това много ги напряга и след това е възможно да са неспокойни, буйни и нервни. Това важи за всяко дете, не само за бебетата. Също така ако се пускат детски на чужд език е много вероятно детето да не проговори на майчиния си език, а да почне да повтаря думи от детските. На децата им трябва комуникация с нас родителите. И да, понякога е много изморително, но това в един момент се отплаща, а също така, ако в началото го научите на филмчета, а не на други игри с цел време за мама, то ще свикне и ще започне в един момент да се тръшка, за да гледа детски.

 В момента можете да се тествате програмата на Инна безплатно за 14 дни, повече информация и записване тук: 

Интервю на Драгомира Сиракова